TARTA CZEKOLADOWO-JOGURTOWA Z MASŁEM ORZECHOWYM
weganon 5 maja 2018

DSC_0239

Już są. Pierwsze polskie truskawki. Co prawda spod folii, ale i tak 100 razy lepsze, niż te sztuczne z Hiszpanii czy innych krajów. Nie chodzi tu o lokalny patriotyzm. Próbowałem różnych truskawek i nasze są najlepsze. Korzystajmy z sezonu i wcinajmy najwięcej ile się da.

Truskawki idealnie pasują do czekolady i masła orzechowego. To trio powala smakiem. Dobrej, jakości ingrediencje, gwarantują smak. Staram się sam robić masła orzechowe, ale nie zawsze mam czas i ochotę. Wtedy sięgam po sprawdzone produkty na rynku. Lubię odkrywać nowe smaki. Czytam skład i wybieram te, które mają 1 max 2 składniki. Żadne dziwne dodatki. Ostatnio odkryłem idealne w składzie i smaku masła roślinne. Planta Food to 100% masła roślinne. Orzechowe, kokosowe, migdałowe, z nerkowców i pasta tahini. Idealne w smaku, bez żadnych dodatków.

Czas na sezonowe i owocowe tarty uważam za otwarty. Jako, że jestem zboczony na punkcie tych słodkości, będę Was katował nowymi przepisami :)

DSC_0229

SKŁADNIKI:

Forma na na tartę z wyjmowanym dnem, wymiary 10 na 30 cm
Na spód:
– 1 szklanka wiórków kokosowych

– 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– 1 łyżka kakao
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego (użyłem z dzikiego bzu)

Na masę:
– 2 łyżki masła orzechowego (użyłem TEGO)

– 2 łyżki dżemu truskawkowego
– 150 g czekolady ok. 70%
– 200 (3/4 szklanki) g dowolnego jogurtu roślinnego (użyłem sojowego)
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego (użyłem z dzikiego bzu)
– do ozdoby truskawki, maliny, borówki

WYKONANIE:

Spód:
– orzechy i wiórki zmielić np. malakserem na drobne okruszki

– dodać kakao. Wymieszać. Dodać syrop i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– dno i boki formy i wyłożyć cienko masą

Masa:
– na spód wyłożyć masło i równo rozsmarować

– na masło wyłożyć dżem i również rozsmarować
– do garnka wlać jogurt, dodać syrop i podgrzać aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Wylać na dżem
– ułożyć owoce i wstawić do lodówki aż masa stężeje

DSC_0279

DSC_0248

DSC_0290

6 Komentarze

  1. Czy orzeszki ziemne na spód można zamienić laskowymi albo nerkowca? Nigdzie nie mogę dostać ziemnych nieprażonych. Z góry dziękuję za odpowiedź 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany