MAKARON Z „SEREM”, ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI :)
weganon 25 maja 2018

DSC_0002

Często powracamy do smaków z dzieciństwa. Kojarzą nam się z ciepłem domu, rodziną, przyjaciółmi. Z szkolnymi lub przedszkolnymi czasami. Jedne wzbudzają zachwyt a inne traumę. Te pierwsze przypominają nam miłe chwile. Każdy z nas ma takie dania. Czasem po przejściu na weganizm czy dietę roślinną, jesteśmy zmuszeni o nich zapomnieć. Wtedy poszukujemy zamienników i alternatyw. Dążymy do uzyskania czegoś, co przypomni nam tamte chwile.

Jednym z takich dań jest makaron z truskawkami, serem i śmietaną. Uwielbiałem go. Często na wiosnę i początek lata, był na obiady. W domu czy przedszkolu. Jest kilka szkół robienia tego dania. Jedni miksują truskawki ze śmietaną i dodają pokruszony ser. Inni truskawki miksują z serem i śmietaną. Polewa się wierzch makaronu lub go z nim miesza. Zdecydowanie wybieram drugą wersję. Zaraz usłyszę pytanie. Przecież nie jesz sera i śmietany. Oczywiście, że nie. Jednak roślinne zamienniki dają radę i to jak :)

Ser zamieniamy tofu. Śmietanę naturalnym jogurtem roślinnym lub jeszcze lepiej śmietaną sojową (TU przepis). Możecie wierzyć lub nie, ale mdłe tofu w połączeniu z kwaskowymi truskawkami, jest mega. Gdy dodamy do tego kwaskową śmietanę i miętę, to mamy coś, od czego się nie oderwiecie. Szybko, sezonowo, smacznie i z wspomnieniami dawnych lat :)

DSC_0015

SKŁADNIKI:

– 500 g opakowanie dowolnego makaronu (najlepsze świderki)
– 20 sporych truskawek + 5 pokrojonych na kawałeczki
– 3-4 łyżki śmietany sojowej (przepis TU), lub naturalnego jogurtu roślinnego
– 180 g naturalnego tofu
– 10 listków mięty
– coś do posłodzenia

WYKONANIE:

– truskawki zmiksować z miętą. Dodać śmietanę i pokruszone tofu i ponownie zmiksować. Doprawić do smaku czymś słodkim
– ugotować makaron i wymieszać z sosem
– wyłożyć na talerz, posypać kawałkami truskawek i miętą
– banalnie, szybko, zdrowo, smacznie :)

DSC_0013

DSC_0005

DSC_0022

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany