FOCACCIA ZE SZPARAGAMI I ROZMARYNEM
weganon 24 maja 2018

DSC_0034

Sezon szparagowy powoli się kończy. Znów za rok zacznie się szaleństwo. Będą spory, które lepsze. Zielone czy białe. Cienkie lub grube. Pieczone czy gotowane. Każdy ma swoje ulubione konfiguracje.

Szparagi z wody, smażone, pieczone. Z dodatkami lub bez. Warto czasami pobudzić wyobraźnię i poczynić coś nowego. Niech będzie to tarta, zapiekane szparagi z kokosowym bekonem, hummus czy inne danie. Kuchnia roślinna daje nieograniczone możliwości. Korzystajmy z nich. Na blogu jest tarta. Czas na włoski klasyk w formie focacci. Uwielbiam ten włoski chleb. Idealny dodatek do innych dań jak i samodzielne danie. Do maczania w oliwie. Jako pieczywo piknikowe i na wykwintną kolację. Szparagi na focacci, idealnie komponują się ze świeżym rozmarynem i pomidorami. Jakie inne włoskie klasyki ze szparagami? Pizza, makarony, risotto czy frittata. Wiele możliwości i smaku :)

DSC_0055

SKŁADNIKI:

– 50 g świeżych drożdży
– 1 szklanka ciepłej wody
– 1 łyżka nierafinowanego, dowolnego cukru
– 1 łyżeczka soli plus do posypania wierzchu
– 3 szklanki mąki orkiszowej np. typ 650 lub innej + 2 łyżki
– 1 łyżka suszonego oregano
– 3-4 małe gałązki świeżego rozmarynu
– pęczek szparagów
– 1 pomidor
– oliwa do polania

WYKONANIE:

– robimy zaczyn z drożdży, cukru, wody i 2 łyżek mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut
– po tym czasie dodajemy mąkę wymieszaną z solą i oregano
– wyrabiamy ciasto nie mniej niż 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny
– w tym czasie gotujemy szparagi w osolonej wodzie (w zależności od grubości 2-5 minut)
– ciasto ponownie wyrabiamy kilka chwil. Rozciągamy na grubość około 0,5 cm na papierze do pieczenia
– układamy szparagi, pomidora, rozmaryn, polewamy oliwą i posypujemy solą
– pieczemy 20 minut w 190°C

DSC_0026

DSC_0044

DSC_0046

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany