CZEKOLADOWE KUBECZKI Z KREMEM ORZECHOWO-DAKTYLOWYM
weganon 18 maja 2018

DSC_0532

Znak rozpoznawczy WEGANONA to: burak w logo, czekolada i tarty. Moje uzależnienie od czekolady już jest wszystkim znane. Nie wyobrażam sobie dnia bez małego kawałka słodkości. Nie ważne, w jakiej konfiguracji. Musi być i już :)

Gdybym miał wymieniać inne ulubione składniki czy potrawy, lista byłaby długa. Do kolejnych należą wszelkie masła orzechowe. Czasem robię sam, ale częściej kupuje. Wtedy poszukuje najlepszych na rynku. Idealne są te 100%. Bez dodatków oleju palmowego, cukru itp. dziwactw. Czy są takie na rynku? Na całe szczęście tak.

Kilka tygodni temu na Targach Kieleckich, odkryłem masło orzechowe Planta Food. Tydzień temu na Veggie World Orzechownie. O planach Orzechowni wiedziałem kilka miesięcy temu, ale nie wiedziałem, że plany zrealizowała. Zrealizowała i to jak. Smakowe cuda dla podniebienia. Moje serce i podniebienie zdobyło masło orzechowe „Solony Karmel”. Nie mogłem się oderwać od słoika. Jedyne, co mnie powstrzymało to chęć wykorzystania masła do przepisów. I takowe poczyniłem.

Połączyłem czekoladę z masłem orzechowym, daktylami i truskawkami. Towarzystwo wybitnie pasujące do siebie. Zero cukru, bo słodycz od daktyli. Czekolada wzbogacona w cynamon i syrop daktylowy. Świeżość truskawek, przełamuje inne składniki. Ten deser jest banalnie prosty, idealny na podwieczorek czy poobiednią słodkość. A za wszystkie firmy z tak wspaniałymi składnikami, trzymam kciuki :)

DSC_0549

SKŁADNIKI:

– 200 g czekolady około 70%
– 1 łyżka stałego oleju kokosowego
– 1 łyżka syropu daktylowego lub innego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 szklanka daktyli
– 3 kopiaste łyżki masła orzechowego (użyłem TEGO)
– truskawki

WYKONANIE:

– z podanych składników wychodzi 7 sztuk sporych kubeczków
– papilotki umieścić w foremce na muffiny i włożyć na godzinę do zamrażarki
– daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić aż zmiękną (około godziny). Daktyle lekko odcisnąć (pozostawić trochę wody w nich). Dokładnie zmiksować
– daktyle połączyć z masłem. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 7 części. Uformować kulki i lekko spłaszczyć
– do garnka włożyć olej kokosowy i rozpuścić. Dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać syrop i cynamon i wymieszać
– nabierać łyżkę czekolady i umieścić w papilotce. Okrężnym ruchem rozprowadzić po ściankach na wysokość około ¾
– na dno włożyć masę daktylowo – orzechowy i wlać czekoladę by zakryła nadzienie. Wcisnąć do masy truskawkę
– formę wstawić na około godzinę do zamrażarki
– później przenieść do lodówki

DSC_0530

DSC_0543

DSC_0534

2 Komentarze

  1. Coś pięknego!! To jak obraz namalowany przez Mistrza!!! Taka zanurzona truskawka!!! Podziwiam ten wyczyn:) ..i z uśmiechem na ustach przyglądam się zdjęciom:))) Deser na medal!!!!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany