SZARLOTKA BEZ PIECZENIA
weganon 18 kwietnia 2018

DSC_0027

Dziś kolejne ciasto z Worldwide Vegan Bake Sale. Szarlotka, ale w odmiennym stanie. Niepieczona. Nie na kruchym spodzie. Bez glutenu i cukru. Czyli szarlotka „Bez” :) Jedno ma na pewno. Smak :)

Czy można robić ciasta bez piekarnika? Chyba każdy wie, że tak. Wszelkie na zimno to idealny przykład. Jednak czy da się zrobić polskie klasyki pieczone? Przykład macie w tym przepisie. Szarlotka, która nie wymaga pieczenia. Nie wymaga ogromu pracy. Zwyczajnie prosta i smaczna.

Skoro jest niepieczona to jak trzyma kształt? Dzięki agarowi. Spód to mielone orzechy, migdały i wiórki. Zamiast kruszonki, również mielone orzechy i migdały. Obowiązkowo cynamon i kardamon. Dla mnie szarlotka bez przypraw to zwyczajne ciacho z jabłkiem. Jeśli wybierzecie odpowiedniej słodkości jabłka, to nie trzeba dosładzać.

DSC_0014

SKŁADNIKI:

Forma o wymiarach 20 na 30 cm
Na spód:
– 1 szklanka wiórków kokosowych

– ½ szklanki migdałów
– ½ szklanka orzechów włoskich
– 1 łyżka kakao
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego

Na warstwę jabłkową:
– 2 kg jabłek

– 4 łyżeczki agaru (1 łyżeczka z lekką górką/1 szklankę masy jabłkowej)
– woda
– sok i skórka z 1 cytryny
– ewentualnie coś do posłodzenia
– 1-2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Na kruszonkę:
– ½ szklanki migdałów

– ½ szklanka orzechów włoskich

WYKONANIE:

Spód:
– orzechy, wiórki i migały zmielić np. malakserem na drobne okruszki

– dodać kakao. Wymieszać. Dodać syrop i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– foremkę (dno i boki), wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wylepić warstwą masy

Warstwa szarlotkowa:
– jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych

– połowę zmiksować blenderem z sokiem i skórką cytrynową. Połowę pokroić w małą kostkę
– zmierzyć objętość zmiksowanej masy. Powinny wyjść 4 szklanki. Jeśli nie to dodać tyle wody do musu, by było
– mus wymieszać w garnku z jabłkami pokrojonymi w kostkę, agarem i przyprawami. Sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić
– zawartość garnka mieszać i podgrzać do wrzenia. Gotować około 3 minuty
– masę wylać na spod, wyrównać wierzch i posypać zmielonymi orzechami i migdałami
– wstawić do lodówki aż masa będzie stała (2-3 godziny)

DSC_0028

DSC_0034

DSC_0018

10 Komentarze

  1. Wczoraj wieczorem zobaczyłam przepis i od razu pobiegłam do sklepu po jabłka! 😀 Szarlotka już się chłodzi, ale nie byłabym sobą, gdybym nie skosztowała odrobinę.. to jest pyyycha! Wow!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany