KRUCHE CIASTKA JOGURTOWE
weganon 24 kwietnia 2018

DSC_0064

Uwielbiam kruche ciacha. Idealne do ciepłej owocowej herbaty lub soku. Chrupiące, lekko maślane w smaku, choć nie ma w nich masła. Cytrynowe, pomarańczowe lub migdałowe. Najlepsze takie na jeden kęs. Z dowolną konfiturą lub dżemem.

Zazwyczaj w takich ciastkach używa się śmietany do połączenia składników oraz jajka. Tu oczywiście nie znajdziecie takich składników. Zamiast nich będzie jogurt naturalny sojowy. Przypomina strukturą i smakiem śmietanę. Idealnie sprawdza się w takich przepisach. Możecie gotową masę wyciskać specjalnymi maszynkami lub nakładać łyżką. Nie zapomnijcie o konfiturze. Lekko się rozpłynie i wsiąknie w ciacha. Będzie smakowo lepiej :)

DSC_0056

SKŁADNIKI:

– 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 250 g miękkiej margaryny (użyłem Bio Alsan)
– sok i skórka z dużej cytryny
– 3 łyżki naturalnego jogurtu sojowego
– ¾ szklanki cukru kokosowego lub innego
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– dowolna konfitura

WYKONANIE:

– margarynę dokładnie zmiksować z cukrem. Dodać sok i skórkę oraz jogurt i ponownie zmiksować
– wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Dodać do zmiksowanych składników. Powinno powstać ścisłe i nielepiące się do rąk ciasto
– napełnić tubę wyciskarki i wyciskać ciastka. Układać na papier do pieczenia. Nałożyć ewentualnie konfiturę na wierzch
– piec 15 minut w 175°C

DSC_0065

DSC_0057

5 Komentarze

  1. Uzywasz margaryny, serio ? A sprawdzales sklad ? Pierwszy skladnik-olej palmowy! Nawet jesli jest bio to i tak … nie zalecany w zdrowej diecie. Poprosze o zdrowsza alternatywe.

    1. To nie jest blog o zdrowym odżywianiu tylko wegański. Weganin nie równa się dieta cud i zdrowe odżywianie. To raczej inna filozofia. Bio oznacza pozyskiwanie produktu w sposób etyczny i eko a nie zdrowy.

  2. Pytanie o gluta. Wiem, nuda, yawn! Czy jak użyję ryżowej to da radę? Nie będzie za lepkie? Nie rozsypią się ciastka?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany