BURACZANO-MALINOWY PUDDING CHIA
weganon 21 kwietnia 2018

DSC_0149

Lubię desery w słoiczkach lub, jak kto woli w szkle. To słodkości w porcji dla każdego współbiesiadników. Kolorowe, owocowe, na bazie kasz, orzechów, przeróżnych kremów. Powinny być aksamitny w strukturze, ale również mieć coś chrupiącego. Smaki powinny się przeciwstawiać. Słodki z kwaskowym.

Do klasyków należą puddingi z chia i tapioki. Różnego rodzaju kremy na bazie napojów roślinnych, wanilii, mięty, soków owocowych czy musów. Najlepiej schłodzone. Jako uzupełnienie posiłku. Najlepiej w zdrowszym wydaniu.

W tym przepisie sok malinowy wzbogaciłem sokiem buraczanym. Powstał z pieczenia buraków. Słodki i lekko ziemisty w smaku. Uzupełnieniem całości jest miętowy krem na bazie śmietanki kokosowej z dodatkiem zielonej chlorelli. Chrupkości dają płatki migdałowe.

DSC_0152

SKŁADNIKI:

Pudding chia:
– 5 łyżek nasion chia

– ½ szklanki soku buraczanego
– ½ szklanki soku malinowego, (jeśli nie jest słodki to dosłodzić)

Krem kokosowy:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa powyżej 75% i tłuszczu 17%), wstawiona do lodówki na 1-2 dni

– 12 sporych listków mięty
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
– 3 łyżki syropu z agawy
– płatki migdałowe i listki mięty do ozdoby

WYKONANIE:

Pudding:
– Chia wsypać do miseczki, dodać soki. Wymieszać dokładnie i odstawić na pół godziny. W tym czasie mieszać kilka razy

– wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Mieszać kilka razy. Powinna powstać galaretka
– przełożyć do słoiczków

Krem kokosowy:
– z puszki wyjąć tylko białą, stałą część. Zmiksować np. blenderem z syropem, miętą i chlorellą. Nałożyć na pudding

– ozdobić płatkami i miętą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny

DSC_0143

DSC_0140

DSC_0147

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany