ZIELONE WIELKANOCNE PASZTECIKI
weganon 12 marca 2018

DSC_0171

Wielkanoc prezentuje się kilkoma kolorami. Zieleń od owsa, rzeżuchy, szczypiorku. Żółty od past bezjajecznej, forsycji. Szary od bazi. Kolorowe mazurki i baby. Pasztety, galaretki warzywne. Wegańskie jajka w majonezie. Ma być świeżo, kolorowo, smacznie i możliwie lekko.

Na moim stole zdecydowanie rządzi zieleń. Zarówno w wystroju jak i w potrawach. Są pasty, ciasta i pasztety. Wypełnione jarmużem, szpinakiem, miętą czy chlorellą. Pierwsza propozycja wielkanocna w tym sezonie. Małe, indywidulane paszteciki. Idealne z sosem chrzanowym lub ćwikłą. Można kroić i smarować na pieczywie.

DSC_0168

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 2 garście liści szpinaku
– 3 spore liście jarmużu
– 2 łyżeczki chlorelli (użyłem TEJ)
– 1,5 szklanki pestek słonecznika
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 1 spora cebula
– 2 łyżki czarnuszki
– 2 starte ząbki czosnku
– 3 łyżki oleju rzepakowego

WYKONANIE:

– cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano
– dodać do ciecierzycy, oleju, szpinaku i jarmużu. Całość dokładnie miksować np. malakserem
– słonecznik zmielić na prawię mąkę
– wszystkie składniki połączyć w misce, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać
– papilotki lub papierki umieścić w foremce do muffinek. Nałożyć masę i dokładnie wcisnąć
– piec 30 minut w 200°C, wystudzić. Podawać z sosami

DSC_0147

DSC_0155

DSC_0159

5 Komentarze

  1. Świetny przepis! Czy jest natomiast jakiś łatwo dostępny zamiennik cholerrli, który nie wpłynie mocno na zmianę docelowego smaku?

  2. Zrobiło się wiosennie, świątecznie i bardzo smakowicie. Przepis zapisany, do wykonania na Święta, tuż obok pasztecików z żurawiną i selerem. Bardzo mi smakował na warsztatach w Poznaniu.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany