WYJĄTKOWE RISOTTO BURACZANE
weganon 6 marca 2018

DSC_0120

Dania kuchni włoskiej, są jedne z popularniejszych na Świecie. Sekret tkwi w smaku i prostocie składników i wykonania potrawy. Można by się spierać, która potrawa Italii jest smaczniejsza czy popularniejsza. Jedni wymienią pizzę, drudzy wszelkie makarony, lazanie a ja powiem risotto.

To idealny przykład potrawy na szybki obiad dla siebie i wykwitną kolację dla dwojga. Tak jak pizza, zostało znacjonalizowane. Każdy z krajów dodaje własne składniki. Niezmienny powinien być odpowiedni ryż. To on decyduje o kremowości potrawy.

Klasycznie przygotowuje się, dodając do ryżu buliony warzywnego czy mięsnego. W tym przepisie nie znajdziecie żadnego z nich. Płynem wiążącym jest sok buraczany. Jak większość przepisów i ten powstał przez przypadek. Nie miałem buliony warzywnego a chciałem koniecznie zjeść risotto. Wystarczyła butelka dobrego soku buraczanego i gotowe. Do tego pieczone buraki i przyprawy. Wyszło coś wyjątkowego, o czym mogli przekonać się uczestnicy ostatnich warsztatów :)

DSC_0119

SKŁADNIKI:

– 3 średnie pieczone buraki (ubyć, zawinąć w folię i piec w 200 stopniach do miękkości, wystudzić i obrać)
– 1 spora cebula
– ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina
– 2 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– 1 szklanka ryżu arborio
– 3 szklanki soku buraczanego
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 1 łyżka suszonego lubczyku
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– buraki zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę
– cebulę podsmażyć na oleju aż zmięknie. Dodać buraczki i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać ryż i wymieszać. Dodać wino i odparować alkohol
– dodawać po łyżce wazowej soku buraczanego i gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie płyn. Postępować tak do czasu użycia całego soku. Czas gotowania około 20 minut
– dodać sos sojowy, kozieradkę, lubczyk, płatki, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać

DSC_0129

DSC_0118

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany