CIACHA NA DZIEŃ KOBIET :)
weganon 8 marca 2018

DSC_0052

Nie będę rozpatrywał słuszności obchodzenia Dnia Kobiet, bo nie jest to blog o takim charakterze. Dla mnie dzień kobiet jest 365 dni w roku. Można kupić piękne kwiaty, biżuterię, zaprosić do restauracji. Można również upiec ciasto, ciastka, zrobić kolację. Każdy ma swoje sposoby na obchody tego święta.

Dla panów, którzy są na bakier z pieczeniem, polecam te ciastka. Banalnie proste w wykonaniu, bezglutenowe i pełne zdrowych składników. Ładnie zapakowane i wręczone, sprawią radość i będą smakować wybornie :)

DSC_0060

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka pestek słonecznika
– 2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– 1 szklanka daktyli
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– skórka i sok z 1 cytryny
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka kardamonu
-1/2 łyżeczki imbiru
– migdały do ozdoby

WYKONANIE:

– daktyle zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Dodać sok i skórkę z cytryny i dokładnie zmiksować
– orzechy i słonecznik zmielić na mąkę (drobne okruszki), za pomocą malaksera lub młynka. Wymieszać z cynamonem, kardamonem i imbirem
– dodać zmiksowane daktyle i dokładnie wymieszać
– nabierać łyżką (polecam gałkownicę do lodów), masę. Kłaść na papier do pieczenia. Spłaszczać na grubość około ½ cm. Wcisnąć lekko migdały w masę
– piec 15 minut w 175°C. Wystudzić. Można polać rozpuszczoną czekoladą

DSC_0055

DSC_0065

DSC_0056

10 Komentarze

  1. Czy te ciasteczka jeszcze twardnieją po wyjęciu z piekarnika? W piekarniku były bardzo miękkie i dłużej trzymałam, żeby ta masa trochę stężniała, no i się przypaliły… Trzymać je tylko 15 min niezależnie od konsystencji masy?

  2. Akurat nie miałam mleka roślinnego, więc użyłam kawy. Bardzo sympatyczny efekt, takie wytrawne bardziej. Pycha?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany