CIACHA NA DZIEŃ KOBIET :)
weganon 8 marca 2018

DSC_0052

Nie będę rozpatrywał słuszności obchodzenia Dnia Kobiet, bo nie jest to blog o takim charakterze. Dla mnie dzień kobiet jest 365 dni w roku. Można kupić piękne kwiaty, biżuterię, zaprosić do restauracji. Można również upiec ciasto, ciastka, zrobić kolację. Każdy ma swoje sposoby na obchody tego święta.

Dla panów, którzy są na bakier z pieczeniem, polecam te ciastka. Banalnie proste w wykonaniu, bezglutenowe i pełne zdrowych składników. Ładnie zapakowane i wręczone, sprawią radość i będą smakować wybornie :)

DSC_0060

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka pestek słonecznika
– 2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– 1 szklanka daktyli
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– skórka i sok z 1 cytryny
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka kardamonu
-1/2 łyżeczki imbiru
– migdały do ozdoby

WYKONANIE:

– daktyle zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Dodać sok i skórkę z cytryny i dokładnie zmiksować
– orzechy i słonecznik zmielić na mąkę (drobne okruszki), za pomocą malaksera lub młynka. Wymieszać z cynamonem, kardamonem i imbirem
– dodać zmiksowane daktyle i dokładnie wymieszać
– nabierać łyżką (polecam gałkownicę do lodów), masę. Kłaść na papier do pieczenia. Spłaszczać na grubość około ½ cm. Wcisnąć lekko migdały w masę
– piec 15 minut w 175°C. Wystudzić. Można polać rozpuszczoną czekoladą

DSC_0055

DSC_0065

DSC_0056

8 Komentarze

  1. Akurat nie miałam mleka roślinnego, więc użyłam kawy. Bardzo sympatyczny efekt, takie wytrawne bardziej. Pycha?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany