SCONES DYNIOWO – ORZECHOWE
weganon 18 lutego 2018

DSC_0024

W okresie zimowym, wykorzystuje zapasy musu dyniowego. Jesienią przerabiam ogromne ilości dyni. Piekę, miksuję i mrożę. Następnie wyjmuje porcję woreczków ze złotym musem i przerabiam.

W książce jest przepis na moje ulubione scones z borówkami i truskawkami. Od dziś muszą ustąpić miejsca tym. Dynia, cynamon, kardamon i orzechy. Idealne towarzystwo. Często pada pytanie, czy scones to słodkie bułki na śniadanie czy podwieczorek? Zdecydowanie tak. Uwielbiam je z dżemem truskawkowym, margaryną. Na ciepło i na zimno. Równie dobrze smakują z konfiturą różaną i kleksem śmietany sojowej.

DSC_0018

SKŁADNIKI:

– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
– ½ szklanka nierafinowanego cukru (użyłem kokosowego)
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 1 szklanki musu dyniowego
– ½ szklanki mleka sojowego
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka kardamonu
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody

WYKONANIE:

– do mleka dodać ocet, wymieszać i odstawić na 5 minut. Dodać mus dyniowy i masło. Dokładnie wymieszać
– mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, cukrem, cynamonem, kardamonem i drobno posiekanymi orzechami
– dodać ciekłe składniki do suchych i dokładnie wymieszać
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto (powinno być lekko klejące)
– dłonie oprószyć mąką i nadać ciastu kształt koła. Spłaszczyć na grubość około 1 cm
– piec 25 minut w 175°C
– wystudzić i pokroić na 8 równych części
– można polać lukrem cytrynowym lub pomarańczowym i posypać orzechami

DSC_0003

DSC_0030

DSC_0013

10 Komentarze

  1. Bardzo dobre ciasto :). U mnie dziś było na śniadanie. Ja zrobiłam z połową mąki pełnoziarnistej. Następnym raze spróbuję tylko z pełnoziarnistą.

  2. A u mnie mus z zapasów się skończył już :'( a dyni w okolicy brak… a tak nęcisz tymi pysznościami, że niewiem jak sobie z tym poradzić…no jak? ..chyba że mogę zamówić i mi wyślesz do małopolskiej wioski??:) Tak, to jest sposób:)

    1. tu nie ma formy. Zwykła blacha piekarnikowa wyłożona papierem do pieczenia. Na nią wykłada się ciasto i formuje koło na grubość ok. 1cm

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany