KORZENNE BROWNIE POMARAŃCZOWE Z TAHINI
weganon 27 lutego 2018

DSC_0111

To ciasto z powodzeniem można serwować na Boże narodzenie. Jest pełne świątecznego smaku. Cytrusy i przyprawy korzenne. Do tego kakao. Nie ograniczam się do tych smaków tylko w święta. Korzystam z ostatnich tygodni świeżych pomarańczy.

Kiedyś usłyszałem, że brownie bez jajek to nie brownie. Można iść tym tropem i powiedzieć, że pasztet bez mięsa to nie pasztet itd. Tęgie głowy kulinarne tego Świata, już dawno wprowadziły roślinne składniki do różnych dań. Podobnie jest z ciastami. Przykład złamania tradycji znajdziecie na blogu, jak i w mojej książce. Czy brak jajek lub nabiału oznacza, że wypiek będzie gorszy? Sami się już przekonaliście, że nie. Podobnie jest w tym cieście.

DSC_0088

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
– ¾ szklanki kakao
– 1 szklaka dowolnego nierafinowanego cukru
– 2 łyżeczki sody
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka kardamonu
– 2 spore pomarańcze
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub innego
– 2 łyżki tahini

WYKONANIE:

– Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Obrać owoce i zmiksować wraz z olejem, cukrem i tahini na gładko
– pozostałe składniki dokładnie wymieszać i wlać ciekłe. Dokładnie wymieszać
– foremkę 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę (powinna być gęsta), wyrównać wierzch
– piec 25 minut w 175°C
– przed upieczeniem można na wierzch położyć cienkie plastry pomarańczy

DSC_0100

DSC_0092

DSC_0103

7 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany