KAWOWE CIASTO Z NERKOWCÓW I DAKTYLI
weganon 16 lutego 2018

DSC_0066

Mam od Was wiele próśb o ciasta bez rafinowanego cukru czy glutenu. Obydwu składników używam w swoich przepisach, choć cukru bardzo rzadko. To ciasto nie jest pieczone, jest bez cukru i glutenu. Czyli sama słodka dobroć. Dodatkowo zawiera kawę.

Trzy różne warstwy. Orzechowy spód. Daktylowa i z nerkowców warstwa kakaowa i biała z kokosa. Idealna słodkość i subtelny smak kawy. Przypomina trochę tiramisu. Wierzch można dowolnie ozdobić. Orzechy, owoce czy jak w tym przypadku, suszone płatki dzikiej róży.

DSC_0073

SKŁADNIKI:

Tortownica o średnicy 18 cm
Na spód:
– 1 szklanka orzechów włoskich

– ½ szklanki migdałów
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego

Na warstwę ciemną:
– 2 szklanki daktyli

– 1,5 szklanki nerkowców
– 4 łyżki syropu z agawy lub innego
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Na jasną:
– 2 łyżki syropu z agawy lub innego

– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (min. 17% tłuszczu i 75% kokosa), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
– 2 łyżki soku z cytryny
– ½ szklanki nerkowców

WYKONANIE:

Spód:
– orzechy i migdały zmielić np. malakserem na drobne okruszki

– dodać kakao i kawę. Wymieszać. Dodać syrop i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać wierzch

Warstwa ciemna:
– Nerkowce i daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 1 godzinę

– odcedzić wodę. Z daktyli odcisnąć nadmiar płynu
– wszystkie składniki dokładnie zmiksować malakserem lub blenderem kielichowym
– masę wyłożyć na spód i wyrównać wierzch

Warstwa jasna:
– nerkowce namoczyć w gorącej wodzie przez 1 godzinę

– odcedzić wodę. Zmiksować ze stałą, białą masą z puszki (wody nie używamy) i resztą składników za pomocą malaksera lub blendera ręcznego
– masę wylać na ciemną warstwę. Dowolnie ozdobić 
– wstawić na 2-3 godziny do zamrażarki a następnie przenieść do lodówki

DSC_0060

DSC_0079

DSC_0068

8 Komentarze

  1. Jakim cudem papier się przesuwał, skoro jest przymocowany rantem do dna?
    Zważenie białej warstwy nastąpiło, albo dodanie gorących zmiksowanych nerkowcow do mleka kokosowego, lub zbyt długim miksowaniem mleka. Nie ma siły by się zważyło inaczej. Gdyby inne osoby, które robiły, zgłaszały taki problem, to zdecydowanie przepis byłby zły, ale ani jedna osoba tego nie zgłosiła, a dostałem dużo zdjęć ciasta, gdzie wyglądały lepiej niż moje

  2. wszystko pyszne i wspaniałe choć przyznam, że wyrównanie warstw sprawia wiele kłopotu (lepi się a papier się przesuwa). Niestety biała warstwa mi się zważyła i musiałam ją wywalić a postępowałam ściśle wg przepisu :-(

Zostaw odpowiedź dla Marcela Anuluj

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *