KAWOWE CIASTO Z NERKOWCÓW I DAKTYLI
weganon 16 lutego 2018

DSC_0066

Mam od Was wiele próśb o ciasta bez rafinowanego cukru czy glutenu. Obydwu składników używam w swoich przepisach, choć cukru bardzo rzadko. To ciasto nie jest pieczone, jest bez cukru i glutenu. Czyli sama słodka dobroć. Dodatkowo zawiera kawę.

Trzy różne warstwy. Orzechowy spód. Daktylowa i z nerkowców warstwa kakaowa i biała z kokosa. Idealna słodkość i subtelny smak kawy. Przypomina trochę tiramisu. Wierzch można dowolnie ozdobić. Orzechy, owoce czy jak w tym przypadku, suszone płatki dzikiej róży.

DSC_0073

SKŁADNIKI:

Tortownica o średnicy 18 cm
Na spód:
– 1 szklanka orzechów włoskich

– ½ szklanki migdałów
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego

Na warstwę ciemną:
– 2 szklanki daktyli

– 1,5 szklanki nerkowców
– 4 łyżki syropu z agawy lub innego
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Na jasną:
– 2 łyżki syropu z agawy lub innego

– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (min. 17% tłuszczu i 75% kokosa), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
– 2 łyżki soku z cytryny
– ½ szklanki nerkowców

WYKONANIE:

Spód:
– orzechy i migdały zmielić np. malakserem na drobne okruszki

– dodać kakao i kawę. Wymieszać. Dodać syrop i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać wierzch

Warstwa ciemna:
– Nerkowce i daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 1 godzinę

– odcedzić wodę. Z daktyli odcisnąć nadmiar płynu
– wszystkie składniki dokładnie zmiksować malakserem lub blenderem kielichowym
– masę wyłożyć na spód i wyrównać wierzch

Warstwa jasna:
– nerkowce namoczyć w gorącej wodzie przez 1 godzinę

– odcedzić wodę. Zmiksować ze stałą, białą masą z puszki (wody nie używamy) i resztą składników za pomocą malaksera lub blendera ręcznego
– masę wylać na ciemną warstwę. Dowolnie ozdobić 
– wstawić na 2-3 godziny do zamrażarki a następnie przenieść do lodówki

DSC_0060

DSC_0079

DSC_0068

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany