BEZOWE CIASTO ORZECHOWE
weganon 6 lutego 2018

DSC_0018

Ubite wody z gotowania fasoli, ciecierzycy czy lnu to już klasyka kuchni roślinnej. Do złudzenia przypominają klasyczną bezę. Idealna do zapiekania a raczej do suszenia. Biszkoptów, bez, musów czekoladowych, majonezu, masła, kokosanek i innych ciastek. Zastosowanie wszechstronne.

Co się przyczynia do powstania bezy? Głównie polisacharydy, białka i śluzy zawarte w okrywie strączków. Dzięki napowietrzeniu i dodatku cukru, tworzą lekkie jak chmurka pianki. To ciasto zawiera właśnie takie cudo. Z dodatkiem mielonych orzechów. Ciasto po upieczeniu jest wilgotne i ciągnące na środku i chrupiące na brzegach. Orzechowego smaku dodaje masło w kremie. Idealnie gładkie i kremowe.

DSC_0005

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
– ½ szklanki z puszki białej fasoli lub aquafaby

– 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
– ¾ szklanki cukru kokosowego lub innego nierafinowanego
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody

Na krem orzechowy:
– 2 szklanki daktyli

– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (min. 17% tłuszczu i 75% kokosa), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– 2 kopiaste łyżka masła orzechowego
– ½ szklanki grubo siekanych orzechów włoskich

WYKONANIE:

Ciasto:
– orzechy zmielić np. malakserem na drobne okruszki

– wodę ubijać do czasu aż stanie się sztywna. Po łyżce dodawać cukier i miksować jeszcze kilka minut. Dodać proszek i sodę i ponownie zmiksować
– dodać mąkę i orzechy. Delikatnie wymieszać
– dno tortownicy o średnicy 25-28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– piec 30 minut w 175°C. Wystudzić

Krem orzechowy:
– daktyle zalać w misce gorącą wodą. Odstawić na godzinę. Odcedzić. Nie odciskać wody. Zmiksować z masłem i stałą, białą masą z puszki (wody nie używamy) za pomocą malaksera lub blendera ręcznego

– masę wylać na ciasto lub wycisnąć różyczki
– wstawić na 2-3 godziny do lodówki

DSC_0006

7 Komentarze

  1. na samą myśl o tym kremie orzechowym się rozpływam! podoba mi się też pomysł z dodaniem bezy, bardzo ciekawe ciasto no i przepysznie się prezentuje! :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany