ZIELONY KREMOWY SEREK Z TOFU I AWOKADO
weganon 30 stycznia 2018

DSC_0167

Po wytworzeniu łososiowej marchewki, przyszedł czas na kremowy serek. Nie będzie to oklepany z nerkowców. Wolałem coś bardziej oryginalnego, prostego i taniego. Co można zrobić w chwile, bez moczenia godzinami orzechów.

Klasycznie do wędzonego łososia podaje się bajgle i kremowy serek kozi. Na tym blogu oczywiście takiego zestawu nie uświadczycie. Serek musi być wegański a do tego najlepiej w zdrowej wersji. Tłusty, pełen białka, żelaza i innych dobroczynnych składników. Idealnie do tego nadaje się tofu, awokado i chlorella. By masa nie była mdła, trzeba dodać coś kwaskowego i czosnkowego. Można użyć soku z cytryny, ale, po co jak jest sok z kiszonych ogórków. Kwaśny, słony i zarazem czosnkowy. Kremowy i pięknie zielony. Idealnie uzupełnia smakiem wędzoną i rybną marchewkę.

DSC_0176

SKŁADNIKI:

– 1 kostka ok. 180 g naturalnego tofu
– 1 spore i dojrzałe awokado
– 1 mały pęczek natki pietruszki
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
– 10 łyżek soku z kiszonych ogórków
– pieprz i sól do smaku (opcjonalnie)

WYKONANIE:

– pokruszone tofu, obrane awokado i pozostałe składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować na gładko za pomocą np. blenderem
– w zależności jak słony i kwaśny jest sok ogórkowy, można jeszcze doprawić pastę solą
– przechowywać w lodówce do 3 dni
– idealny, jako smarowidło do pieczywa, krakersów czy maczanka do warzyw

DSC_0166

DSC_0162

3 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany