TARTA PEKANOWA Z KREMEM DAKTYLOWYM
weganon 27 stycznia 2018

DSC_0091

Dostaje od Was wiele maili dotyczących książki. Wysyłacie mi Wasze zdjęcia słodkości. Chyba najczęściej one dotyczą, pierwszego rozdziału. Są to tarty. Najpopularniejsza okazała się straciatella. Nie dziwie się. Ja też ją uwielbiam i biła rekordy popularności na warsztatach.

Czas na nowe wyzwania i nowe tarty. Na początek pekanowa. Te orzechy mogę jeść na okrągło. Słodkie w smaku. Chrupkie i idealne do ciast i ciasteczek. Znalazły się w spodzie i jako ozdoba na wierzchu. Poza tym cynamonowa czekolada i idealny krem daktylowy.

Dla przełamania słodyczy, kwaskowy granat. Otrzymujemy nowy wymiar wegańskiego deseru, który uwielbiam. Niepieczona, bezglutenowa, bez cukru. Niech Was to nie zmyli. Jest idealnie słodka. Wyczujecie wiele przenikających się smaków.

DSC_0082

SKŁADNIKI:

Na spód:
– 1 szklanka orzechów pekan

– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 łyżka kakao
– 2-3 łyżki dowolnej konfitury lub dżemu (ilość zależy od gęstości)

Na krem daktylowy:
– 2 szklanki daktyli

– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (min. 17% tłuszczu i 75% kokosa), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego

Na polewę:
– 200 g czekolady ok. 70%

– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 3-4 łyżki dowolnego syropu
– 1 łyżeczka cynamonu
– orzechy pekan i granat do ozdoby


WYKONANIE:
         

Spód:
– orzechy, kakao, wiórki i słonecznik zmielić np. malakserem na drobne okruszki

– dodawać po łyżce dżemu i dokładnie wymieszać dłońmi. Powinna powstać plastyczna masa jak na trufle
– masą wylepić boki i dno formy z wyjmowanym dnem. Średnica około 25 cm. Może być tortownica

Krem daktylowy:
– daktyle zalać w misce gorącą wodą. Odstawić na godzinę. Odcedzić. Nie odciskać wody. Zmiksować z masłem i stałą, białą masą z puszki (wody nie używamy) za pomocą malaksera lub blendera ręcznego

– masę wylać na spód. Można posypać nasionami granatu. Wstawić do zamrażarki na pół godziny

Polewa:
– mleko lekko podgrzać w garnku. Wyłączyć grzanie. Dodać syrop i połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać cynamon i znów wymieszać

– polewę wylać na krem. Ułożyć pekany i granata
– wstawić na 2-3 godziny do lodówki

DSC_0094

DSC_0080

3 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany