LUBELSKIE CEBULARZE W WERSJI WEGAŃSKIEJ
weganon 22 stycznia 2018

DSC_0116

Pierwsze skojarzenie z tradycyjną kuchnią lubelską? Zdecydowanie cebularze. Puchate, płaskie bulki z nadzieniem z cebuli i maku. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy piknik. Najlepsze te o delikatnie żółtej barwie. Żadne spieczone. Skąd ich taka popularność i jaka historia?

Kuchnia lubelska jest pełna kasz, ziemniaków, mąk, dorodnych warzyw. To region obfitujący w wiele ekologicznych gospodarstw. Na liście produktów tradycyjnych jest bogactwo przeróżnych dań i składników. Lubelszczyzna ma się, czym pochwalić. To rejon wielu szlacheckich rodów i pięknych gospodarstw rolnych. Czy to jest powód tak wielkiej tradycji? Zdecydowanie tak.

Komu możemy podziękować za cebularze? Już w XIX wieku, żydowscy piekarze z Lublina a następnie z Kazimierza Dolnego, wypiekali cebularze. Drożdżowe płaskie chlebki. Nadzienie przygotowane z cebuli, maku i soli. Każda z piekarni ma swoje metody przygotowania nadzienia. Tradycyjnie siekano grubo cebulę, mieszano z niebieskim makiem i odstawiano na około 4 godziny. Na mniej więcej pół godziny przed pieczeniem, dodawano sól. Podczas pieczenia puszczała sok i nawilżała nadzienie. Czasem dodawano olej. Czasem cebulę lekko obgotowano lub duszono.

Tradycyjnie zawierają w swoim składnie mleko, masło i jajka. Nie oznacza to, że nie można ich zweganizować. Miałem możliwość poczęstowania tymi cebularzami, prawdziwego znawcę kuchni tradycyjnej. Bardzo mu smakowały. Nie ma wymówek. Czas do pracy i poczyńcie własne cebularze :)

DSC_0119

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej

– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 1 łyżka nierafinowanego cukru
– 50 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka soli
– 50 g rozpuszczonej wegańskiej margaryny (użyłem Bio Alsan)

Na farsz:
– 5 średnich cebul

– 2 łyżki maku
– 1 płaska łyżeczka soli
– 3 łyżki oleju rzepakowego


WYKONANIE:

Farsz:
– cebulę grubo posiekać, wymieszać z makiem i olejem. Odstawić na 4 godziny
– w tym czasie zrobić ciasto

Ciasto:
– mleko lekko podgrzać. Wlać do miski i dodać pokruszone drożdże, cukier i ½ szklanki mąki. Wymieszać do rozpuszczenia

– przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut
– resztę mąki wymieszać z solą. Dodać do zaczynu wraz z rozpuszczoną margaryną i wyrabiać 8-10 minut ciasto aż będzie miękkie i lśniące. Włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny
– na 30 minut przed końcem wyrastania ciasta, dodać do farszu sól. Następnie cebulę dusić na patelni kilka minut.
– ciasto ponownie chwilę wyrobić. Podzielić na 8 równych części. Spłaszczyć na grubość około 1 cm i nadać okrągły kształt. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– na środek placka ułożyć farsz i lekko rozprowadzić po placku
– formę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny
– piec 20-25 minut w 180°C na jasno złoty kolor. Środkowa półka, góra/dół

DSC_0133

DSC_0114

4 Komentarze

  1. Mniam!!!:) Ależ się one apetycznie prezentują!!! Jak zwykle zdjęcia na medal!:)
    ..jak nie dziś to jutro będą i u mnie owe cebularze:) dzięki za pomysł!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany