ZIELONE KEKS „WIGILIJNA GAŁĄŹ”
weganon 15 grudnia 2017

DSC_0024

Lubię zaskakiwać swoją rodzinę i przyjaciół, nowymi wypiekami. Szczególnie na świątecznym stole. Kilka ładnych lat temu były ciasta z makiem z dodatkiem buraków, marchewki czy pasternaku. W tym roku też nie zamierzam uczynić inaczej.

Zielone ciasto niczym gałązka świerku. Nie ma w nim szpinaku. Jest natka pietruszki i chlorella oraz kiwi. To one nadają pięknego koloru. Smak jest zdecydowanie świąteczny. Cytrusowy. Ciasto pełne bakalii. Suszone owoce i orzechy. Żadne kandyzowane.

Koniecznie polewa. Lukier wraz z rozpuszczoną czekoladą i tu również mnogość posypek owocowo – orzechowych. Ma być na bogato, bo święta są raz w roku :)

DSC_0007

SKŁADNIKI:

– 1 spory pęczek natki pietruszki
– 2 kiwi
– 2 łyżeczki chlorelli (użyłem TEJ)
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
– 1 łyżeczka sody
– szklanka grubo siekanych dowolnych orzechów
– szklanka rodzynek
– skórka i sok z dużej cytryny
– szklanka drobno pokrojonych suszonych moreli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ¾ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 1/3 szklanki oleju bezsmakowego
– lukier lub inna polewa i dowolne posypki

WYKONANIE:

– od natki oderwać grubsze łodyżki. Zmiksować z kiwi, chlorellą, mlekiem, sokiem i skórką z cytryny, olejem i cukrem
– w misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i bakalie. Wlać do niej zmiksowane składniki i dokładnie wymieszać
– formę do keksów o wymiarach 10 na 30 cm wyłożyć papierem. Wylać ciasto
– piec 50 minut (do suchego patyczka) w 180°C. Góra/dół, środkowa półka
– wystudzić, polać lukrami i posypać różnościami

DSC_0029

DSC_0020

DSC_0012

8 Komentarze

  1. Ciasto surowe po o wiele dluzszym czasie pieczenia, gora spalona. Bez sensu ten przepis, szkoda skladnikow :/ robilam wszystko wg przepisu.

    1. I pewnie pieczenie z termoobiegiem wiec nic dziwnego. Jakoś na FB wstawiają czytelnicy zdjęcia i nikt nie pisał, że nie wyszło. Nie wstawiam przepisów niesprawdzonych

  2. PIĘKNE CIASTO!!! Chyba dla stylu je zrobię, pal sześć, że dobre. Cukier można zastąpić jakimś słodzikiem, prawda?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany