ŚWIDERKI Z DAKTYLOWYM KREMEM
weganon 4 grudnia 2017

DSC_0106

Drożdżowe świderki to klasyka kuchni skandynawskiej. Każdy z krajów ma swoje odmiany cynamonowych bułeczek. W jednym z rozdziałów książki, są te szwedzkie. Uwielbiam te drożdżowe buły. Szczególnie z ciepłym mlekiem migdałowym lub innym orzechowym.

Do ciasta dodaję mus z dyni, batatów lub pieczonego jabłka. Czasami tylko ciepłe mleko. Czym nadziewać? Ru również mus dyniowy, z batatów, jabłkowy, orzechowy lub cynamonowy cukier. Już doskonale wiecie, jakie mam zamiłowanie do czekolady. Dlatego nie mogło jej zabraknąć w tym nadzieniu? Trochę tak i nie. Zamiast niej pojawiło się surowe kakao. Uwielbiam je za smak. Jest zdecydowanie zdrowsze od tego zwykłego. Otrzymywane jest z ziaren, które nie poddano działaniu wysokiej temperatury. Dodałem je do daktyli. Dla podkręcenia smaku wymieszałem masę z masłem orzechowym.

Takie bułeczki idealne są na II śniadanie, podwieczorek lub piknik. Możecie dowolnie zmieniać nadzienia i formy. Ja lubię te ułożone w tortownicy. Można poukładać je w podłużnej foremce lub luźno na blasze. Na koniec polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami.

DSC_0112

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej

– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– ½ szklanki nierafinowanego cukru
– 25 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka kurkumy

Na krem:
– 2 szklanki daktyli

– 1 kopiasta łyżka surowego kakao
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego


WYKONANIE:
         

Ciasto:
– mleko lekko podgrzać z cukrem. Wlać do miski i dodać pokruszone drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać szklankę mąki i wymieszać

– przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut
– mąkę wymieszać z kurkumą. Dodać do zaczynu i wyrabiać 8-10 minut ciasto aż będzie miękkie i lśniące. Włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny

Krem:
– daktyle zalać w misce gorącą wodą. Odstawić na godzinę. Odcedzić. Nie odciskać wody. Zmiksować z masłem. Dodać kakao i wymieszać

– ciasto ponownie chwilę wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, grubość około 2-3 mm (lekko podsypywać mąką)
– rozsmarować a powierzchni krem. Zwijać rulon. Kroić kromki o grubości około 3-4 cm
– formę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać kromki w niewielkiej odległości
– formę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny
– piec 20-25 minut w 190°C. Wystudzić i polać lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub posypać pudrem

DSC_0095

DSC_0101

DSC_0107

6 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany