BEZGLUTENOWE PIERNIKI POWIDŁOWE
weganon 17 grudnia 2017

DSC_0043

Święta bez pierników? Nie ma opcji. Nie w moim domu. To konieczny element stołu, świąt a przede wszystkim prezenty dla najbliższych. Każdego roku, otrzymują paczkę, pachnących przyprawami korzennymi łakoci. Obowiązkowo z kolorowymi lukrami i różnymi posypkami.

Każdego roku prezentuję Wam nowy przepis. Zeszłoroczne dyniowe, okazały się hitem. W książce macie przepis na ziemniaczane. Były też zielone z chlorellą, bezglutenowe na bazie mąki z ciecierzycy. Czas na nową odsłonę.

Tydzień temu na pokaz kulinarny, przyniosłem nowe pierniki. Bezglutenowe na bazie mąki owsianej i kukurydzianej. Ponad 200 sztuk zniknęło migiem. Spoiwem suchych składników były powidła śliwkowe. Domowej roboty. Idealne do pierników. Oczywiście przyprawa domowej roboty. Bez zbędnych mąk czy cukru. Przepis znajdziecie na blogu. Podobnie jak wszelkie kolorowe lukry. Jeśli chodzi o posypki i koraliki są w 100% wegańskie. Nie ma w nich żelatyny czy szelaku. Można już takie kupić bez problemu.

DSC_0038

SKŁADNIKI:

– 2 szklaki mąki owsianej
– 2 szklanki maki kukurydzianej
– 3 łyżki przyprawy piernikowej
– 2 łyżeczki sody
– ½ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru
– 1 szklanka powideł śliwkowych
– 2 łyżki octu balsamicznego, jabłkowego lub winnego
– 1/3 szklanki oleju bezsmakowego

WYKONANIE:

– mąki wymieszać z przyprawą, sodą i cukrem
– powidła wymieszać z olejem i octem. Wlać do suchych składników i wyrobić ciasto
– nie powinno się kleić do rąk. Wszystko zależy od stopnia zmielenia mąki owsianej i gęstości powideł
– jeśli masa jest za sucha, to dodać trochę mleka roślinnego. Jeśli za mokra to mąki kukurydzianej
– odrywać kawałki ciasta i wałkować na posypanym mąką owsianą, papierem do pieczenia. Grubość kilka mm. Wykrawać pierniki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec 8 minut w 175°C

DSC_0046

DSC_0042

DSC_0044

11 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany