ZIEMNIACZANE DE VOLAILLE
weganon 16 listopada 2017

DSC_0016

Polska ziemniakiem stoi i basta. Chyba żadna kuchnia, nie ma tak wielu potraw z ziemniaków. Na czym polega ten fenomen? Ziemniaki mamy okrągły rok. Są w każdym zakątku kraju. Są tanie, bezglutenowe, niskokaloryczne, ale dają sytość.

Kotlety de volaille, są tak samo popularne poza granicami naszego kraju, jak i u nas. Zazwyczaj jest to pierś z kurczaka z przeróżnymi farszami. Co ważne, po przekrojeniu ma sikać masłem (zasłyszana wskazówka od znanej rewolucjonistki :) ).

Jaka jest moja wersja? Chrupiąca skórka, miękkie i kremowe wnętrze. Aromatyczny farsz, który nie sika masłem, ale i tak jest dobry :) Prosto, tanio i smacznie.

DSC_0020

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 2 kg ziemniaków

– 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej (wersja bezglutenowa: gryczana, jaglana lub kukurydziana)
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– ½ łyżeczka mielonego pieprzu

Farsz:
– ½ kg pieczarek

– 1 duża cebula
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka drobno posiekanego lubczyku lub 1 łyżeczka suszonego
– 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki
– 3 łyżki tartej bułki
– olej do smażenia

WYKONANIE:

Ciasto:
– ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, ubić na gładko i odstawić do wystygnięcia. Dodać mąkę, kminek i pieprz i wymieszać

Farsz:
– cebulę i pieczarki drobno pokroić, usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju

– dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– nabierać masę i formować placek wielkości dłoni (proponuje oprószyć dłoń mąką)
– nakładać na środek fars i dokładnie skleić. Nie może być żadnych przerw w cieście. Formować wrzeciona
– smażyć kotlet w głębokim, rozgrzanym tłuszczu aż będzie rumiany. Wyjąć i osaczyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
– kotlety nie są tłuste. Idealnie smakują z kiszoną kapustą, jabłkiem, cebulką i olejem

DSC_0008

DSC_0023

10 Komentarze

  1. U mnie wyszła masakra ;-(
    Zrobiłam wersję bezglutenową z mąką jaglaną. Po włożeniu do rozgrzanego oleju wszystko zaczynało się powoli rozpadać. Wyszły namoczone olejem ciapy ;-( Nie wiem co źle zrobiłam, ale trzymałam się przepisu…

  2. Świetny pomysł , na kotlety niedzielne czy trochę mięsożernych gości , których chcemy przekonać jakie te nasze jedzenie jest pyszne :) I człowiek jeszcze się nie wykosztuje :)

    p.s Paweł a z jakiego przepisu robisz ciasto piernikowe, ale takie leżakujące? w książce i tu na blogu nie mogę znaleźć na takie , wszystkie są do pieczenia na już( tez fajnie :D)

      1. Te glutenowe tak? Ale teraz chyba jeszcze za wcześnie gnieść ciasto ? czy można już? A piec na tydzień przed światami, będzie dobrze?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany