WEGAŃSKI PUMPKIN PIE
weganon 26 listopada 2017

DSC_0029

Pytasz, amerykańskie słodkości i pada kilka typów. Sernik nowojorski, czekoladki reese’s, apple pie i pumpkin pie. Ten ostatni serwowany w Dzień Dziękczynienia i Święto Halloween. Typowo sezonowy wypiek. O pięknym kolorze i aromatycznym smaku i zapachu.

Pierwsze wzmianki o nim, pojawiły się już w 1796. Opisano sposób przygotowania. Kruchy spód i nadzienie. Krem stanowi przetarta dynia z dodatkiem jaj, śmietany. Obowiązkowo korzenne przyprawy. To one nadają wypiekowi, wyjątkowy smak.

Wersja wegańska, niczym nie ustępuje klasykowi. Kruche ciasto na bazie oleju kokosowego. Nadzienie z pieczonej dyni, wielu aromatycznych przypraw. Zamiast jajek i śmietanki, mąką ziemniaczana i śmietanka kokosowa. Uwielbiam słodkości z dynią i to jest mój nr jeden :)

DSC_0048

SKŁADNIKI:

Foremka o średnicy 25 cm z wyjmowanym dnem
Na spód:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej

– ½ szklanki ciekłego oleju kokosowego
– 1 łyżeczka kurkumy
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki nierafinowanego cukru pudru
– zimna woda

Na farsz:
– 3 szklanki musu dyniowego 

– ½ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru
– 2 łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki imbiru
– ½ łyżeczki mielonego kardamonu
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa min. 75% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– sok i skórka z dużej cytryny

WYKONANIE:         

Spód:
– wymieszać obie mąki z cukrem i kurkumą. Dodać olej i dokładnie wmieszać. Dodawać po 1 łyżce zimnej wody aż otrzymamy zwarte ciasto

– dokładnie wyrobić by było podobne do tego na pierogi
– dno i boki formy wysmarować olejem i oprószyć mąką
– ciasto cienko rozwałkować. Wyłożyć na dno i boki formy. Nadmiar odciąć (można z niego zrobić listki, jak na zdjęciu). Dno nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do lodówki na 15 minut
– na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać groch, fasolę lub coś innego do obciążenia. Piec 15 minut w 190°C. Wyjąć i wystudzić

Farsz:
– z puszki wyjąć tylko białą, stałą część. Zmiksować z pozostałymi składnikami na gładko

– wylać na podpieczone ciasto
– piec 45 minut w 190°C. Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki
– można ozdobić ubitą śmietanką kokosową i czekoladą

DSC_0027

DSC_0047

DSC_0033

7 Komentarze

  1. A czy musi być koniecznie mleczko kokosowe? U mnie jest problem z kupieniem dobrego mleka. A może da się je czymś zastąpić?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany