ARABSKA MUHAMMARA
weganon 31 października 2017

DSC_0013

Niezwykle aromatyczna pasta. Pieczone papryki, orzechy, pomidory i mnóstwo przypraw. Konkurentka hummusu. Piękna kolorystycznie. Popularna w wielu krajach arabskich. Podawana w towarzystwie chleba lub pity.

DSC_0015

Składniki:

– 4 czerwone papryki
– szklanka orzechów włoskich
– 2 kromki czerstwego chleba żytniego
– 2 łyżki syropu z granatów lub daktyli
– 1 łyżeczka mielonego kminu
– pół szklanki gęstego przecieru pomidorowego
– kilka płatków ostrej papryki
– 2 łyżki oliwy
– sól do smaku
– starty ząbek czosnku
– sok z połowy cytryny

Wykonanie:

– papryki upiec w 200 stopniach (opcja grill) aż będą miały czarną skórkę. Włożyć do miski i nakryć folią. Pozostawić na 15 minut. Zdjąć skórkę i wyjąć nasiona
– orzechy chwilę podprażyć na suchej patelni i wystudzić. Zmielić wraz z chlebem na drobne okruszki
– wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą

DSC_0007

DSC_0023

9 Komentarze

  1. Ta pasta wygląda po prostu obłędnie! Szczególnie dla fanów pieczonej papryki (takich jak ja) to prawdziwa gratka. Na pewno w najbliższym czasie ją wypróbuję!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany