ZIELONY BUDYŃ JAGLANY
weganon 25 września 2017

DSC_0040

Budynie to najczęściej mleko, mąka pszenna i ziemniaczana. Czasem jajka i dodatki smakowe. Czy tak ma być zawsze? Zdecydowanie nie. Budynie można robić z mlek roślinnych, kasz a nawet orzechów.

Gdy robię budynie z kasz, nie dodaję żadnych mąk. Rozgotowane ziarna idealnie zagęszczają całość. Z jakich kasz? Głównie jaglana, gryczana niepalona, komosa czy jęczmienna. Dodatki smakowe są bardzo ważne. Mają dawać radość z konsumowania. Podobnie jest z kolorem. Szczególnie, kiedy umieszczamy w słoiczkach. Ozdabiamy dowolnymi owocami.

Ten jest pełen zieleni i smaku. Kremowe awokado, mięta i bogata w żelazo i chlorofil chlorella. Idealnie komponuje się z figami, malinami i jeżynami.

DSC_0060

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– sok i skórka z małej cytryny
– 20 listków mięty
– 1 miękkie awokado
– 1 płaska łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
– 2-3 łyżki lub więcej syropu z agawy lub innego
– dowolne owoce

WYKONANIE:

– kaszę wsypać do garnka. Dodać mleko, syrop i miętę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut
– dodać awokado, sok i skórkę z cytryny oraz wanilię. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać chlorellę i wymieszać
– podawać z owocami lub sokami owocowymi

DSC_0044

DSC_0045

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany