PASTA Z PIECZONEJ DYNI, JARMUŻU I SUSZONYCH POMIDORÓW
weganon 8 września 2017

DSC_0031

Czym smarować pieczywo? To jedne z podstawowych pytań, jakie zadają sobie początkujący weganie. Brak masła, serków i innych mazideł. Zawsze można użyć hummusu, past ze strączków czy pieczonych warzyw.

Gdy przychodzi jesień, zaczyna się sezon dyniowy. To warzywo idealnie nadaje się do wszelkich smarowideł. Nie każda dynia się nadaje. Najlepsze są te o zwartym i gęstym miąższu. Idealna jest Hokkaido, Delica i piżmowa. W połączeniu z ziołami i innymi warzywami, tworzy wspaniałe pasty. Piękny kolor i również smak.

Do dyń pasują zioła i dodatki o wyrazistym smaku. Suszone pomidory, nieaktywne płatki drożdżowe, oliwki, czosnek. Dla zieleni, wszelkie zioła. Również szpinak czy jarmuż.

DSC_0043

SKŁADNIKI:

– 1 średnia dynia Hokkaido (ok. 1 kg)
– 3 średnie liście jarmużu
– 1 słoik ok. 300 g suszonych pomidorów w oleju
– 2 starte ząbki czosnku
– 1 łyżka suszonego majeranku
– 1 spora cebula
– ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– dynię umyć, wysuszyć, pokroić na 4 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200°C aż będzie miękka (około 30 min.). Wyjąć pestki i dokładnie zmiksować
– cebulę pokroić w drobną kostkę
– jarmuż drobno posiekać (bez ogonków)
– odcedzić olej od pomidorów (nie wylewać go), i drobno pokroić
– na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju z pomidorów i rozgrzać. Dodać cebulę, jarmuż, czosnek i pomidory. Dusić aż cebula będzie miękka
– zawartość patelni dodać do dyni. Dodać paprykę, kminek oraz sól i pieprz do smaku
– przechowywać w lodowce do 3-4 dni

DSC_0040

DSC_0037

3 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany