JESIENNE RISOTTO
weganon 15 września 2017

DSC_0008

Uwielbiam dania jednogarnkowe. Szczególnie na jesieni, kiedy jest dużo warzyw. Leczo, gulasze czy risotta. Dodajemy do garnka składniki, przykrywamy i dusimy powoli. Na koniec otrzymujemy aromatyczne danie. Co ważne na kilka dni.

Na moich warsztatach w Cook Story by Samsung robiliśmy risotto. Zielne od jarmużu i groszku oraz żółte od dyni. Przepis podstawowy plus indywidulane wykończenia przez uczestników. Każde risotto było inne. To pokazuje, że przyprawy mają duże znaczenie.

To risotto zawiera esencje jesieni. Są grzyby, papryka, cukinia, dynia. Rukola, natka pietruszki, koperek. Pełne smaku, proste i sycące danie.

DSC_0014

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka ryżu arborio
– 1 szklanka musu dyniowego (przepis TU)
– 1 litr bulionu (przepis TU)
– 10 dowolnych średnich grzybów (najlepiej borowiki, kurki lub pieczarki)
– 1 średnia cukinia
– 1 czerwona papryka
– 1 średnia cebula
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 pęczek koperku
– 1 garść rukoli
– 2-3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– do garnka wlać 2-3 łyki oleju
– cebulę, paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę. Grzyby w plasterki. Całość podsmażyć przez 2-3 minuty. Dodać ryż i smażyć jeszcze 1-2 minuty
– zaczynamy dodawanie bulionu. Po około szklance. Gotujemy aż płyn zostanie wchłonięty. I dolewamy kolejną porcję płyny. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut
– pod koniec gotowania dodać drobno posiekaną natkę, koperek i rukolę oraz płatki i dynię. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem

DSC_0005

DSC_0020

11 Komentarze

  1. Dziękuję, absolutnie genialne! Nie miałam cukinii i rukoli, dodałam kolendrę – to tyle, jeśli chodzi o zmiany. Kremowe, sycące, rozgrzewające od środka. Jestem z siebie dumna tym bardziej, że to moje pierwsze risotto w życiu :)

    1. To płatki, które nadają serowego smaku. W tym przypadku zastępują parmezan. Można je kupić w większości eko sklepów

  2. Zrobiłam dzisiaj to risotto i wyszło przepyszne! Na dodatek ten piękny dyniowy kolor, czysta poezja. Danie nadaje się nawet na bardziej wystawę kolację.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany