DYNIOWE KRUCHE PIEROGI
weganon 6 września 2017

DSC_0006

Pierogi pieczone lub gotowane. Na słodko i wytrawnie. Na święta i dzień powszedni. Mogę jeść każdego dnia. Nie jest mi straszne ich lepienie. Odpoczywam przy ich robieniu. Mam czas na słuchanie muzyki i rozmyślania.

Te pierogi są inne. To ciasta w takim kształcie. Podwójnie dyniowe i kokosowe. Dynia w formie musu jest w cieście i nadzieniu. Kokos w formie oleju w cieście i wiórków w farszu. Olej powoduje, że ciastka są kruche. Mają piękny złoty kolor.

Ilość ciasta wychodzi większa niż nadzienia. To efekt zamierzony. Przechowajcie go w lodówce. Użyjemy go do innego deseru, który niebawem będzie na blogu.

DSC_0021

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej

– 150 g ciekłego oleju kokosowego, nierafinowanego
– 3 łyżki nierafinowanego cukru w formie pudru
– ½ – ¾ szklanki musu dyniowego (ilość zależy od gęstości musu) (przepis TU)

Nadzienie:
– 1 szklanka musu dyniowego (przepis TU)

– 2 szklanki wiórków kokosowych
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
– 2 łyżki dowolnego syropu

WYKONANIE:

Nadzienie:
– wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać

Ciasto:
– mąkę wymieszać z cukrem. Dodać olej i mus. Ilość musu zależy od jego gęstości. Dodawajcie po łyżce. Finalnie powinno powstać ciasto o konsystencji jak na pierogi

– ciasto wałkować na grubość kilku mm. Wykrawać kółka. Kłaść nadzienie i zlepiać. Na koniec można zrobić wzorek widelcem
– na blachę położyć papier do pieczenia. Układać pierogi. Wstawić do lodówki na 20 minut
– piec około 20 minut w 200°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka
– wystudzić i posypać pudrem lub polać lukrem, czekoladą

DSC_0005

DSC_0014

DSC_0009

9 Komentarze

  1. Cudowne, kolor , kształt , zawartość
    Ciekawa jestem do czego będzie służyć reszta ciasta
    p.s książkę już zamówiłam

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany