AROMATYCZNY BUDYŃ DYNIOWY
weganon 4 września 2017

DSC_0003

Budynie kojarzą się z: torebkami, ulepami, dziwnymi w składzie prochami, sztucznymi w smaku kubkami itd. Naprawdę nie mogę zrozumieć, czemu niektórzy idą na łatwiznę. Zresztą pozorną. Czy takim problemem jest ugotować dowolne mleko roślinne z dodatkami? Zajmuje dosłownie 5 minut. Sami komponujemy smak i skład. Przecież to czysta przyjemność taki deser.

W jesiennym sezonie królują budynie z dodatkiem pieczonych jabłek, gruszek czy śliwek. Mało, kto wie, że dynia też się do tego nadaje. Intensywnie żółty kolor. Smak podkręcamy tym, co lubimy. Soki owocowe, świeże owoce, orzechy itd. Ma być prosto, szybko, coś po nowemu i z zaskoczeniem dla biesiadników.

DSC_0014

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka musu dyniowego (przepis TU)
– 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego (polecam orzechowe lub migdałowe)
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
– 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
– 2-3 łyżki syropu z agawy lub innego
– ½ łyżeczki mielonego kardamonu
– 1 płaska łyżeczka cynamonu
– skórka i sok z małej cytryny
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

WYKONANIE:

– do garnka wlać 1 szklankę mleka, masło, mus, sok i skórkę z cytryny, ekstrakt, cynamon, kardamon i syrop. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką. Podgrzać do wrzenia
– ½ szklanki mleka wymieszać z mąką. Dodać do garnka. Gotować ciągle mieszając około minuty
– podawać ze świeżymi owocami, syropami, orzechami. Na ciepło i na zimno

DSC_0006

DSC_0004

DSC_0007

2 Komentarze

  1. Pycha ten budyń. Dziś miałam na podwieczorek a do tego Twój chlebek daktylowy. Rewelacja ☺☺☺!!! Szkoda, że nie można tu zdjęć wstawić swoich.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany