TARTA Z GALARETKĄ WIŚNIOWĄ I BORÓWKAMI
weganon 11 sierpnia 2017

DSC_0053

W tym tygodniu trochę nie poniosło z tartami. Jestem usprawiedliwiony, bo były na specjalne zamówienie. Pewnie zastanawiacie się czy kiedyś zabraknie mi pomysłów na nie. Oświadczam publicznie, że nie ma takiej opcji. W głowie mam rój tart z różnymi kremami, owocami i różnymi konfiguracjami. Gdy nadejdzie czas, że nie będę miał pomysłu to zakończę prowadzenie bloga :)

Najczęściej stosuje, jako wypełnienie kremy. Czekoladowe, jaglane, orzechowe i inne. Czasem pojawiają się wybitnie owocowe. Głównie w postaci galaretek. Idealne są te o wyrazistym smaku. Z dodatkiem całych lub grubo krojonych owoców. Zawsze można wierzch maznąć czekoladą. To oczywiście opcja dla czekoladoholików :)

DSC_0064

SKŁADNIKI:

Foremka o średnicy ok 25 cm w z wyjmowanym dnem
Na spód:
– 1 szklanki migdałów

– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2-3 łyżki syropu daktylowego lub innego
– 1-2 łyżki dżemu wiśniowego
– 1 szklanka borówek

Na galaretkę:
– ½ kg wydrylowanych wiśni

– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość tłuszczu min. 17% i kokosa 75%), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– 2 płaskie łyżeczki agaru        
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki mielonych goździków lub kardamonu
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego

Na wierzch:
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego

– 1-2 szklanki borówek
– 100 g czekolady ok. 70%
– 2-3 łyżki drobno siekanych dowolnych orzechów

WYKONANIE:

Spód:
– migdały, wiórki i orzechy zmielić na drobne okruszki np. malakserem. Dodać cynamon, syrop i dżem. Za pomocą dłoni wmieszać składniki. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle

– dno i boki foremek wylepić masą. Wstawić na 15 minut do zamrażarki. Poluzować dno i boki by masa swobodnie wyszła. Pozostawić w formie. Ułożyć na dnie borówki

Galaretka:
– z puszki wyjąć tylko biała, stałą część. Dodać pozostałe składniki prócz borówek i wszystko dokładnie zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym. Przenieść do garnka

– podgrzewać do wrzenia. Gotować około 1 min. ciągle mieszając
– wylać masę na spód
– ułożyć borówki
– mleko podgrzać aż zacznie parować. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Polać strużkami wierzch tarty. Posypać orzechami
– włożyć do lodówki na kilka godzin aż masa stężeje

DSC_0050

DSC_0058

DSC_0048

6 Komentarze

  1. Drogi Weganonie! Uwielbiam czytać Twoje posty i oglądaćTwoje zdjęcia! Działają na mnie kojąco… Wspaniale, że są tacy inspirujący ludzie jak Ty! Dziękuję :)

  2. Nie mam drylownicy 😛 Zastanawiam się, czy mogłabym zamienić wiśnie na jakieś inne owoce? Czy jakby zamiast wiśni były borówki, to też będzie dobrze smakować?

      1. Ooo, na to nie wpadłam. Jak jest lato to w ogóle nie pamiętam o istnieniu mrożonych owoców 😀 A to przecież i tak idzie na galaretkę. Dziękuję ^^

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany