FASOLOWY KREM MIGDAŁOWY
weganon 10 sierpnia 2017

DSC_0007

Każdy, kto mnie zna, wie, że mam dwie kulinarne miłości. Czekoladę i marcepan. Na całe szczęście zawsze występują w parze. Mogę zjeść każdą ilość tej migdałowej słodkości. Nigdy nie kupuje więcej niż 3 sztuki, bo zjadłbym nawet 10 :)

Uwielbiam wszelkie kremy na bazie migdałów. Ten jest trochę dziwny składnikowo, ale idealnie kremowy. Wszystko dzięki mleku kokosowemu i białej fasoli. Po zmiksowaniu otrzymujemy krem. Smak podkręcamy cytryną, wanilią i likierem amaretto. Do tego soczyste maliny i borówki. Dla chrupkości grubo siekane orzechy włoskie lub laskowe. Prosto i smacznie. Takie mają być desery :)

DSC_0016

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka migdałów bez skórki
– 1 puszka białej fasoli
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość tłuszczu min. 17% i kokosa 75%), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– 3-4 łyżki syropu z agawy
– skórka i sok z 1 cytryny
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1 łyżka likieru migdałowego amaretto (opcjonalnie)
– 1 szklanka malin
– 1 szklanka borówek
– 1 szklanka orzechów włoskich

WYKONANIE:

– migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 5-6 godzin. Przełożyć do blendera kielichowego
– dodać odcedzoną i przepłukaną zimną wodą fasolę oraz białą, stałą część z puszki mleka
– dodać sok i skórkę z cytryny, syrop, wanilię i amaretto. Wszystko dokładnie zmiksować na gładko. Można użyć też malaksera lub blendera ręcznego
– wyłożyć część kremu na dno naczynia. Posypać grubo posiekanymi orzechami. Znów krem, borówki, krem, maliny, krem i owoce
– wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Krem się zestali

DSC_0013

DSC_0018

DSC_0008

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany