TOFURNIK MEGA MALINOWY
weganon 28 lipca 2017

DSC_0023

Moje ulubione tofurniki na zimno. Kremowe i owocowe. Przepełnione świeżymi składnikami. Każda pora roku rządzi się swoimi składnikami. Dziś jest czas na soczyste i lekko kwaskowe maliny. Korzystajmy póki są i cieszą podniebienie i oko.

Z tofurnikami na zimno jest dziwna sprawa. Nie raz próbowałem w różnych miejscach. Są kremowe i pełne smaku lub twarde jak skała gnioty. Cała tajemnica tkwi w dodatkach, ale głownie w zastosowanym agarze. Jego, jakości i również ilości. Ja mam swój wypróbowany i nigdy mnie nie zawiódł. Wszelkie galaretki wychodzą idealnie. Smak również nie jest dziwny. Często piszecie, że agar nie zżelował lub masa wyszła twarda. Musicie eksperymentować z waszym cukrem z glonów i testować.

DSC_0029

SKŁADNIKI:

Tortownica o średnicy ok. 22 cm
Na spód:
– 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych

– 1 szklanka orzechów laskowych lub włoskich
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 łyżeczka kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2-3 łyżki syropu daktylowego lub innego
– 3 łyżki dżemu malinowego

Na masę:
– 360 g naturalnego tofu

– sok i skórka z 1 dużej cytryny
– 1 puszka mleka 400 g (zawartość tłuszczu min. 17% i kokosa 75%), wstawiona do lodówki na 1-2 dni
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego
– 3 płaskie łyżeczki agaru (używam tajlandzkiego)
– 3 szklanki malin
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wierzch:           
– 1 szklanka malin
– 2-3 łyżki płatków migdałowych

WYKONANIE:

Spód:
– orzechy i słonecznik zmielić na drobne okruszki np. malakserem. Dodać cynamon, kakao i dżem. Za pomocą dłoni wmieszać składniki. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle

– dno i boki foremek wylepić masą. Wstawić na 15 minut do zamrażarki.

Masa:
– 2 szklanki malin zmiksować blenderem

– do miski włożyć tofu, syrop, skórkę i sok z cytryny oraz białą, stała część z puszki (wody nie używamy). Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę np. blenderem
– przelać zawartość miski do garnka, dodać agar i dokładnie wymieszać. Podgrzewać do wrzenia ciągle mieszając. Gotować około minuty
– do masy dodać ekstrakt, szklankę malin, wymieszać i całość przełożyć na spód. Na wierzch wyłożyć połowę zmiksowanych malin i lekko wmieszać w masę np. widelcem

Wierzch:
– ułożyć maliny, polać pozostałymi zmiksowanymi malinami i posypać płatkami migdałowymi
– wstawić do lodówki na 4-5 godzin aż masa całkowicie stężeje

DSC_0005

DSC_0031

DSC_0007

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany