ORZEŹWIAJĄCA PIANKA CYTRYNOWA Z BORÓWKAMI
weganon 22 czerwca 2017

DSC_0063

Letnie desery stoją owocami. Mają być lekkie, aromatyczne, dawać orzeźwienie. Szybkie i proste w wykonaniu. W upalną pogodę nie ma przyjemności w staniu przy kuchni. Każdy z nas ma taki swój ulubiony deser. Małą słodkość na poprawę humoru.

Spienione mleko sojowe z cytryną, borówkami i miętą. W formie lekkiej pianki. Prawie jak ptasie mleczko. Mleko sojowe w połączeniu z sokiem cytryny, zamienia się w serwatkę. Następuje ścięcie białka i płyn zaczyna gęstnieć. Podczas podgrzewania zaczyna się pienić. By utrwalić ten stan dodajemy agaru. Po schłodzeniu otrzymujemy aromatyczną piankę.

DSC_0074

SKŁADNIKI:

– 500 ml niesłodzonego mleka sojowego
– sok z 1 dużej cytryny
– 1,5 łyżeczki agaru
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego
– szklanka borówek + do ozdoby

WYKONANIE:

– mleko wlewamy do garnka. Dodajemy syrop, agar i sok z cytryny. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień (uwaga, bo płyn się pieni). Gotujemy około minuty. Dodajemy borówki i dokładnie mieszamy
– płyn przelewamy do małych miseczek lub jednej dużej. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki aż pianka zastygnie
– okrawamy brzegi nożem i wykładamy na talerz. Ozdabiamy miętą, borówkami i możemy polać wierzch syropem
– najlepiej smakuje na zimno

DSC_0058

DSC_0065

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany