WYTRAWNY CHLEBEK PIKNIKOWY
weganon 3 maja 2017

DSC_0060

Choć pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza to pikniki są w naszych kalendarzach. Kiedy tylko pojawi się słońce i robi się ciepło, wyruszamy. Za miasto. Rowerem, samochodem, autobusem czy pociągiem. Nad wodę, do lasu, nad stawy i jeziora czy do parków. Każdy ma swoje ulubione miejsca wypoczynkowe. Gdzie czuje się dobrze na łonie natury.

Kiedy mamy już obrane miejsce docelowe, pozostaje kwestia, co włożyć do koszyka. Ulubione drobne przekąski. Coś do picia, pochrupania. Na słodko i wytrawnie. Potrawy nie mogą się zepsuć i rozmazać. Co w takim razie zabrać? Każdy ma swoje ulubione zestawy. Sałatki, pieczone warzywa, chlebki, sosy, pasty itd. Ważne by było smacznie :)

Ważną kwestią jest pieczywo. Razowce, ziarniste bułki, bagietki do wegańskich serów. Można też zrobić mały wypiek, który będzie czymś wyjątkowym. Wytrawny chlebek pełen aromatu i smaku. Mąka orkiszowa z pieczarkami, suszonymi pomidorami, oliwkami i ziołami. Uwielbiam ten chlebek. Nie potrzeba do niego żadnych dodatków. Sam w sobie jest idealny. Wilgotny i bardzo aromatyczny.

DSC_0025

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g
– szklanka zielonych lub czarnych oliwek
– 10 małych pieczarek
– ½ szklanki oleju (idealny będzie ten z pomidorów suszonych)
– 3 łyżki pestek słonecznika
– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego
– 5 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych
– ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczka mielonego pieprzu

WYKONANIE:

– pieczarki przekroić na 4 części
– pomidory odcedzić z oleju. Olej zachować
– mąkę wymieszać z ziołami i przyprawami, płatkami, sodą i proszkiem. Olej z mlekiem i dodać do suchych składników. Dokładnie wymieszać. Dodać pieczarki, oliwki, pomidory i słonecznik. Dokładnie wymieszać
– formę o wymiarach 10 a 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– piec godzinę w 180°C, góra/dół, środkowa półka
– dokładnie wystudzić. Kroić w grubsze kromki

DSC_0032

DSC_0021

DSC_0062

22 Komentarze

  1. Jak szybko trzeba skonsumować chleb? Ma mokre składniki, więc podejrzewam, że za długo nie może leżeć.

  2. A czy mąkę można zastąpić którąś z mąk: jaglana, kokosowa, ziemniaczana, cieciorkowa lub grochowa?

  3. Zrobione! Dałam trochę mniej oleju- tak jak poleciłeś na fb, oraz mniejszą ilość soli i dałam mąkę orkiszową ciemną. Jest baaardzo smaczny. Ale następnym razem jeszcze bardziej przerobię przepis. Jak dla mnie słone oliwki i tłuste pomidory by wystarczyły, nie dodam dodatkowego oleju i soli. Pozdrawiam. :)

  4. Zrobiłam :) Jak wstałam to rzuciłam okiem na fb i tam zobaczyłam ten chlebek to coś jakby z tyłu mojej głowy przemówiło samo przez siebie „będziesz go zaraz jeść”, zazwyczaj dumam i dumam jak mam coś zrobić z przepisu, coś dokupuję itp. a tu wzułam kapcie i sru do kuchni i od razu się robił. Oczywiście pozamieniałam niektóre rzeczy, bo nie wszystko miałam, tj. zamiast pieczarek dałam pół papryki i pasuje też. Dosypałam też czarnuszki, słonecznik podprażyłam, a mąkę zamieniłam na gryczaną + pszenna razowa, dorzuciłam jeszcze kapary i marynowany czosnek, bo w moich suszonych pomidorach były. Wyszło bardzo smaczne i pożywne, tylko ciut zbyt sypki, więc chyba rzeczywiście przy gryczanej jeszcze więcej mleka trzeba by (dałam więcej, ale widać za mało), ale też nie dałam mu czasu na ostygnięcie więc może to i kwestia tego (nigdy nie udaje mi się wytrzymać do ostygnięcia jak coś piekę…).

  5. Skład tego chleba – idealny. I juz mogłabym go piec, ale nie mam pieczarek, ech … Nic to, upiekę jutro, bo w sumie można go jeść bez niczego, w sensie, bez żadnych dodatków , bo zawiera w sobie wszystko .

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany