PIECZONE KRUCHE PIEROGI ZE SZPINAKIEM, GRZYBAMI I CIECIERZYCĄ
weganon 7 maja 2017

DSC_0001

Uwielbiam pieczone pierogi. Nie ważne czy drożdżowe czy kruche. Na ciepło lub zimno. Idealne na piknikowe wypady. A jaki do nich farsz? Tu pozostawiam pełną dowolność. Ma być aromatycznie i farsz nie może być mokry. Spowoduje, że pierogi rozmiękną.

Te mają w sobie ciecierzyce, szpinak, grzyby i krojone pomidory. Całość doprawiona ziołami i wędzoną papryką. Ktoś by powiedział „ciecierzyca w pierogach?”. Czemu nie. Pasuje i to bardzo :)

DSC_0021

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej

– 1 łyżeczka soli
– 2 kopiaste łyżki zimnego oleju kokosowego
– zimna woda

Farsz:
– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

– ½ kg pieczarek
– 2 garście szpinaku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka oregano        
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych

WYKONANIE:

Farsz:
– grzyby pokroić w małą kostkę. Włożyć na rozgrzaną patelnię wraz ze szczyptą soli i ciecierzycą. Dusić około 2-3 minut. Dodać szpinak i pomidory. Dusić aż odparuje prawie cały płyn

– dodać oregano, tymianek, paprykę, płatki, pieprz i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia

Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą. Dodać olej i zacząć wyrabianie. Najlepiej mikserem z łopatkami lub malakserem. Mieszamy do czasu aż powstanie mokry piasek. Następnie dodawać po łyżce zimnej wody. Ilość zależy od mąki. U mnie wyszło 12 łyżek

– dokładnie wyrobić ciasto. Wałkować na grubość około ½ cm. Wykrawać spore kółka (takie są najlepsze)
– nakładać farsz i zlepiać
– pierogi ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić na 30 minut do lodówki
– piec 40 minut w 190°C

DSC_0010

DSC_0028

DSC_0008

4 Komentarze

    1. niestety nie ma zastępnika. Olej kokosowy działa podobnie jak masło. Można dodać innego oleju, ale nie będą już takie kruche

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany