WIELKANOCNA PIECZEŃ Z FASOLI I KASZY GRYCZANEJ Z BURAKAMI
weganon 4 kwietnia 2017

DSC_0054

Na wielkanocnym stole, oprócz pasztetów też są pieczenia. Może to dziwne, ale ja lubię je na zimno. Z dodatkiem charakternych w smaku sosów. Najlepiej tatarskim. Przygotowane na bazie strączków, kasz, zieleniny i warzyw korzeniowych.

Ma być smacznie, aromatycznie i widowiskowo. Ma zachwycać współbiesiadników i udowadniać, że vege stół to nie tylko sałatka jarzynowa :)

DSC_0068

SKŁADNIKI:

– 5 szklanek ugotowanej fasoli Jaś
– szklanka suchej niepalonej kaszy gryczanej
– 2 duże lub 4 małe buraki. Upieczone w 200°C i obrane
– 2 starte ząbki czosnku
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
– 1 łyżka majeranku
– ½  łyżeczki mielonego kminku
– 1 łyżeczka słodkiego żółtego curry
– sól, pieprz do smaku
– 3 średnie pieczarki na wierzch (opcjonalnie)

WYKONANIE:

– kasze przepłukać 2-3 razy zimną wodą. Przenieść do garnka. Wlać 2 szklanki wody. Przykryć i gotować na małym ogniu 15 minut (aż wchłonie całą wodę). Odstawić do wystygnięcia
– pomidory odcedzić z oleju. Listki natki oderwać od łodyżek i grubo posiekać
– do miski włożyć fasolę, pomidory, czosnek, natkę i 5 łyżek oleju z pomidorów. Całość dokładnie zmiksować np. blenderem
– dodać pozostałe składniki prócz buraków. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem
– buraki pokroić w średniej grubości plastry
– formę o wymiarach 10 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i doki)
– na spód wkładamy trochę masy, następnie plastry buraka. Układamy warstwami do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to masa. Na wierzchu można położyć plastry pieczarek
– piec godzinę w 180°C. Opcja góra/dół, środkowa półka, bez termoobiegu
– przed krojeniem wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin
– podawać z sosem tatarskim, ćwikłą lub chrzanowym

DSC_0074

DSC_0062

DSC_0052

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany