JAK ROBIĆ I Z CZEGO MLEKA ROŚLINNE
weganon 7 kwietnia 2017

DSC_0020

Określenie mleka roślinne są oczywiście mylące i zastosowano je do celów komercyjnych. Zdążyły się jednak przyjąć w potocznym znaczeniu. Bardziej fachowa nazwa powinna brzmieć napoje roślinne.

Nie ważna jest nazwa a skład i zastosowanie owych płynów. Chętnie po nie sięgają weganie, ale również uczuleni na laktozę lub osoby, którym zapach i smak mleka zwierzęcego zwyczajnie przeszkadza. Każde ma swoje wady i zalety.

Z czego można uzyskać napoje roślinne? Z ziarna zbóż, płatków, orzechów, pestek czy nasion. Zazwyczaj moczy się je w wodzie by spęczniały i lepiej ulegały rozdrobnieniu. Wystarczy blender ręczny, kielichowy lub malakser. Uzyskaną masę wykładamy na gazę lub specjalne siatki do mlek roślinnych. Odcedzamy płyn (to nasze mleko) a pozostały na gazie produkt wykorzystać, jako dodatek do ciastek, batonów, zagęszczania zup czy roślinnych twarożków.

W ten sposób powstają napoje na bazie orzechów czy nasion. Soja lub ryż wymagają obróbki cieplnej by przygotować z nich napój.

Niektóre mają specyficzny smak. Wystarczy wtedy dodatek smakowy (wanilia, sok z cytrusów, sok owocowy) by stały się przyjemne w smaku.

Do czego stosować? Podobnie jak mleka zwierzęce. Naleśniki, placki, owsianki, ciasta i ciastka. Możliwości są praktycznie nieograniczone. W tabeli podane są przykłady, z czego i jak wykonać mleka roślinne.

Moja wersja wykonania to 1 szklanka suchego składnika/5 szklanek zimnej wody do moczenia (wylewamy ją. Wyjątek wiórki kokosowe i mak)/ 4 szklanki zimnej wody do miksowania. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

DSC_0017

SKŁADNIK

CZAS MOCZENIA
W WODZIE [h]

UWAGI

Migdały

8 – 10 Migdały ze skórką lub bez

Nerkowce

4

Orzechy laskowe

8

Orzechy ziemne

8

Niesolone i nieprażone

Sojowe

10

Ziarno po namoczeniu zmiksowane
a następnie ugotowane i dopiero odcedzone

Owsiane

4-5

Z płatków zwykłych lub górskich. Z ziarna

Ryżowe

Najlepszy brązowy. Rozgotowany
a następnie na 1 szklankę masy/ 3 szklanki wody i zmiksować

Kokosowe

3-4

Najlepsze w wiórek kokosowych. Woda do zalania musi być gorąca

Sezamowe

3-4

Najlepsze z ziaren niełuskanych

Dyniowe

5-6

Najlepsza dynia o zielonej skórce

Konopne

8-9 dla niełuskanych ziaren, 1-2 dla łuskanych

Orkiszowe

10

Najlepsze z całego ziarna

Gryczane

8-9

Najlepsze nieprażone ziarno

Łubinowe

10

Słonecznikowe

8-9

Makowe

5-6

Pełne ziarno i gorąca woda

Jaglane

Kasza ugotowana w wodzie 1:1 a do miksowania 3 szklanki wody

DSC_0014

10 Komentarze

  1. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. :-) Post dotyczący mleka sojowego przeczytałam. Ale czasu gotowania mleka tam nie ma, tylko żeby doprowadzić do wrzenia i mieszać, a potem jeszcze raz zagotować. Więc w sumie nie wiem. Czy to znaczy, że wystarczy go tylko 2 razy zagotować? A gotować przez określony czas już nie trzeba? Czy zagotować i chwilę pogotować jednak. Tylko jak długo. A potem jeszcze raz. Nie za dobrze toleruję jeszcze strączkowe dlatego tak się dopytuję. Pozdrawiam.

  2. Hej, ale fajny post. :-) Bardzo się przyda. Tylko mam trochę pytań:
    1. dlaczego wodę z moczenia wylewamy, spotkałam się z poglądem żeby tą wodę miksować, ponieważ razem z wodą odlewamy część wartościowych składników, tzn dotyczy to oczywiście orzechów, a nie soi;
    2. Jak długo gotować mleko sojowe, rozbieżności w przepisach są spore, od 3 minut do 30, ja gotuję 20, ale może za długo 😉
    3. Dlaczego do maku i kokosa gorąca woda?
    Pozdrawiam

    1. 1. moczenie wypłukuje kwas fitynowy, który nie jest zbytnio zdrowy. Zresztą też wymywa się wszelkie zanieczyszczenia
      2. zapraszam do postu o mleku sojowym. Ta jest sprawdzony od 25 lat przepis :)
      3. gorąca woda powoduje przyspieszenie pęcznienia i lepsze wyciąganie kwasu CLA z maku i kwasu laurynowego z kokosa, które są bardzo cenne

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany