DAKTYLOWE CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I KOKOSEM
weganon 9 kwietnia 2017

DSC_0074

Dawno nie było czekolady na blogu. Nie oznacza to, że nie wcinałem jej tyle czasu :) Gdyby nie było wegańskich czekolad to pewnie sam bym je produkował. Nie jest to zresztą trudne. Olej lub masło kokosowe, kakao lub karob. Dodatki smakowe i gotowe. Jednak idę na łatwiznę i kupuję gotowce.

Inaczej przedstawia się sprawa z batonami czy czekoladkami. O te roślinne o wiele trudniej. Ale od tego są domowe cukiernie. Kilka składników i gotowe. Można oczywiście postarać się o fikuśne formy do czekoladek. Ja jednak takowych nie posiadam. Wykonuje dekadenckie rękodzieło :)

Dobra czekoladka nie wymaga wielu dodatków. Ma być prosto, szybko i smacznie. Nie tracimy czasu na bałagan w kuchni i wielogodzinne produkcje. Ten przepis przypadnie wielu do gustu. Można go dowolnie modyfikować. Ja tak robię. Zamieniam daktyle i masło orzechowe na masę truflową, kandyzowane mielone owoce itd.

DSC_0061

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki daktyli
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
– 2 czekolady 70% po 100 g
– ewentualnie dowolności do ozdoby

WYKONANIE:

– Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na godzinę. Odlać wodę i odcisnąć jej nadmiar w owoców. Dokładnie zmiksować blenderem. Dodać masło i ponownie zmiksować
– wiórki zmielić prawię na mąkę malakserem. Dodać do daktyli i masła wraz z wanilią i dokładnie wymieszać
– napierać masę łyżka, formować w dłoniach kulkę (wielkość dużego orzecha włoskiego), kłaść na papier do pieczenia. Spłaszczać na grubość około ½ cm. Wstawić na 30 minut do zamrażarki
– czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć z zamrażarki nadzienie, maczać w czekoladzie i wyjmować widelcem. Pozwolić na odcieknięcie nadmiaru czekolady. Układać ponownie na papier do pieczenia. Wstawić do lodówki aż czekolada stężeje
– pozostałą czekoladą zrobić esy floresy na czekoladkach i posypać nasionami granatu, posiekanymi orzechami, wiórkami lub czym tylko chcecie. Wstawić do lodówki aż czekolada stężeje

DSC_0052

DSC_0077

DSC_0071

 

11 Komentarze

  1. Dziękuję za odpowiedź, mi też wyszło 18 sztuk, zabrakło mi daktyli więc z robiłam pół na pół z rodzynkami, pyyycha :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany