ZAMIENNIKI JAJEK W KUCHNI ROŚLINNEJ
weganon 17 marca 2017

DSC_0178

Jedno z najczęściej padających pytań dotyczących roślinnych potraw jest, „czym zastąpić jajka”? Na rynku są dostępne gotowe mieszanki, ale bez problemu możemy sami je wykonać w domu.

Jajka są niezbędne w wielu daniach. Ciasta, placki, naleśniki i innych potrawach. Nadają smaku, puszystości oraz łączą składniki potrawy. Smak można uzyskać dzięki czarnej soli kala namak. Co z pozostałymi właściwościami? I tu są dobre rozwiązania.

DSC_0077

Poniższa tabela przedstawia idealne rozwiązania problemu zastosowania roślinnych zamienników dla kurzego jaja.

SKŁADNIK ZASTĘPUJĄCY

ODPOWIEDNIK
1 JAJKA
W CZYM STOSOWAĆ

Siemię lniane

1 łyżka zmielonych ziaren + 3 łyżki gorącej wody (wymieszać
i odstawić na 15 minut)

Ciasta ucierane, babeczki, naleśniki, pasty, ciastka
o miękkiej strukturze

Mus dyniowy

½ szklanki upieczonej
i zmiksowanej na gładko dyni (najlepiej hokkaido)

Nadaje żółtego koloru. Idealnie wiąże składniki. Ciasta ucierane, drożdżowe, naleśniki, babeczki, ciasta typu brownie, ciastka

Banan

Najlepiej bardzo dojrzały 1 mały banan w formie puree

Ciastka miękkie, ciasta, baby drożdżowe, naleśniki, placki

Awokado

1 średnie, bardzo dojrzałe
w formie puree

Ciasta i ciastka z dodatkiem czekolady (maskuje specyficzny smak)

Tofu naturalne

100 g zmiksowane na gładko

Ciasta, ciastka. Koniecznie z dodatkiem soku z cytryny dla zmiany smaku. W plackach, omletach
i tofucznicy z dodatkiem czarnej soli

Musy owocowe

1/3 szklanki

Ciasta, ciastka, babeczki. Nadają słodyczy
i owocowego smaku

Mąka ziemniaczana

2 łyżki mąki + 3 łyżki wody

Ciasta piaskowe i biszkopty, placki

Soda + ocet

½ łyżeczki sody + 1 łyżka octu

Ciasta biszkoptowe, placki, babeczki. Nadają puszystości

Masło orzechowe

3 łyżki

Ciasta czekoladowe, ucierane, ciężkie w strukturze

Czarna sól
(kala namak)
Do smaku

Do past, tofucznicy, barszczu, żurku. Ma charakterystyczny jajeczny smak

DSC_0109

DSC_0016

DSC_0020

14 Komentarze

  1. Jestem początkująca weganizujaca osobą i nie mam jeszcze obycia w zamianie składników. Czy mógłbyś mi pomóc i doradzić jak w tym przepisie http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/ciasteczka_marchewkowe/przepis.html zamienić jajka – czym i w jakiej ilości. Są też takie ciastka wyciskanie z maszynki do mięsa, trzeba tylko włożyć odpowiednią nakładkę, to kruche ciastka z masłem, jajkiem i trochę śmietany – może miałbyś pomysł jak je zweganizowac? Próbowałam z olejem kokosowym, ale są bardzo kruche, rozpadają się przy nadawania kształtów i po upieczeniu tez. Nie chce używać margaryny ze względu na olej palmowy

    1. Jeśli chodzi o przepis to proponuję zamiast jajka dodać 3 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek gorącej wody lub 1/2 szklanki musu jabłkowego. Co do ciastek to proponuję użyć oleju kokosowego, ale mąkę pszenną lub orkiszową wymieszać z ziemniaczaną. 1 szklanka pszennej + 1 łyżka ziemniaczanej. Powinno pomóc

  2. Nie wiedziałam ,że aquafaba jest taka niezdrowa , wszyscy ją polecają, zresztą na tym blogu też też jest kilka przepisów z jej wykorzystaniem.Nigdy za nią nie przepadałam , więc z radością odstawię.

    1. Stosowałem do czasu, kiedy poczytałem sobie o niej a później dokładnie zbadałem. Nie jest to cud natury i złe na mnie działa

    1. kiedy postanowiłem ją osobiście zbadać tzn jej skład to nigdy jej do ust nie wezmę. Zdrowie jest mi milsze niż bezy itp

        1. zawiera spore ilości lektyn, saponin i glukanów. Powodują niszczenie kosmków jelitowych bardziej niż np. gluten. Stąd wiele osób po zjedzeniu czegokolwiek z aquafaby, ma dolegliwości z ukł. pokarmowego. Mi ona nie służy

          1. rozumiem! dzięki za info 😉
            w takim razie, nawet nie będę próbować, bo mój układ pokarmowy zdecydowanie wymaga specjalnej troski XD

          2. takie same dania, które można zrobić z aquafaby, też wychodzą z lnianego glutka. A to akurat samo zdrowie :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany