MURZYNEK Z PIECZONYM JABŁKIEM, TOFU I TAHINI
weganon 25 marca 2017

DSC_0029

Wstęp będzie krótki. Już tyle ciast czekoladowych pojawiło się na blogu, że chyba nic nowego nie wymyślę :)

Mocno czekoladowy i idealny murzynek. Czyli ciasto, które w czasach mojego dzieciństwa było obowiązkowe w każdy weekend. Orkiszowe. Można tą mąkę zamienić na ryżową. Co jeszcze zawiera? Zmiksowane tofu, pieczone jabłka i dojrzałe banany. Składnikiem tłuszczowym jest sezamowa pasta, czyli tahini. Oczywiście jest również polewa czekoladowa. Spokojnie można ją pominąć, ale nie radzę :)

DSC_0008

SKŁADNIKI:

Forma o wymiarach około 20 na 30 cm
Na ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej (wersja bezglutenowa z mąki ryżowej)

– ½ szklanki kakao
– 2 łyżeczki sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– ½ szklanki dowolnego syropu
– 1 czekolada 70% 100 g
– 1 szklanka mleka roślinnego
– 1 kostka naturalnego tofu około 180 g
– ¾ szklanki tahini
– 2 upieczone w 180°C jabłka (10 minut)
– 2 dojrzałe średnie banany

Na polewę:
– 1 czekolada 70% 100 g

– ½ szklanki mleka roślinnego

WYKONANIE:

Ciasto:
– jabłka zmiksować z bananami, tofu, mlekiem, tahiną i syropem na gładko

– przelać do garnka, podgrzać aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia
– w misce wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę i cynamon. Wlać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać wierzch
– piec 25 minut w 170°C

Polewa:
– mleko podgrzać aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie. Dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Wylać na ciasto. Odstawić do schłodzenia

DSC_0009

DSC_0019

DSC_0032

5 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany