HUMMUS Z PIECZONĄ MARCHWIĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I HARRISĄ
weganon 27 marca 2017

DSC_0001

Uwielbiam prowadzić warsztaty kulinarne. Przekazywana wiedza jak zrobić danie. Na co zwrócić uwagę by było dobre i odpowiednio podane. Jak podrasować smak wszelkimi przyprawami. Co najlepiej pasuje do przygotowanej potrawy. Często otrzymuje sporo informacji od uczestników. Nauka jest w obie strony i tak powinno być :)

Nie inaczej było na ostatnich warsztatach w Łodzi. Podjęliśmy temat przeróżnych past i smarowideł. Było słodko i wytrawnie. Kolorowo i aromatycznie. Blendery warczały aż miło. Jedną z past był hummus. Nie klasyczny a z ciekawymi dodatkami.

Pieczona marchew, suszone pomidory, przyprawa harrisa i czarny sezam. Skład egzotyczny a smak wyrazisty. Słodki od marchwi. Wyrazisty od pomidorów i ostry od harrisy. Na wierzchu była oliwa i posypka z sumaku lub zataru.

Już niedługo kolejne odsłony past, które królowały na warsztatach :)

DSC_0004

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (1 suchej)
– 2 spore marchewki upieczone w 200°C do miękkości
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g
– ½ szklanki tahini
– łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– sok z 1 cytryny
– 1 straty ząbek czosnku
– sól do smaku
– lodowata woda
– oliwa do polania
– do posypania sumak lub zatar
– 1 łyżka czarnego sezamu

WYKONANIE:

– marchewkę i odcedzone z oleju pomidory dokładnie zmiksować
– w drugiej misce zmiksować ciecierzycę (dokładnie). Dodać sok z cytryny, czosnek i tahini. Ponownie dokładnie zmiksować. Dodać zmiksowaną marchewkę z pomidorami oraz harrise. Dokładnie zmiksować
– jeśli pasta jest zbyt gęsta, dolewamy po trochu lodowatą wodę i miksujemy
– na koniec dodać sezam i wymieszać
– wyłożyć na talerz, polać oliwą i posypać sumakiem lub zatarem

DSC_0017

DSC_0008

6 Komentarze

  1. Jakieś specjalne wskazówki co do gotowania ciecierzycy? Wciąż nie mogę się zabrać za zrobienie swojego hummusu…

    1. moczenie ziaren w wodzie z dodatkiem sody (1 płaska łyżka na litr zimnej wody), gotowanie bez przykrycia przez pierwsze 30 minut i polecam dodać pomidora. Przyspiesza również gotowanie

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany