FRYTKI Z PORTOBELLO
weganon 22 marca 2017

DSC_0309

Uwielbiam pieczarki portobello. Idealne do pieczenia, grillowania, nadziewania czy smażenia. Wystarczy 5 sztuk i porządny obiad gotowy. Mają intensywny smak i zapach. A co z nich zrobić? Kilka propozycji jest już na blogu. Teraz będzie kolejna.

Prosta i smaczna przystawka. Pieczone plastry obtoczone w przecierze pomidorowym i panierce. Do posypania możecie użyć tego, co lubicie. Mielone orzechy, słonecznik, tartą bułkę, płatki owsiane itd. Zawsze pamiętajcie by doprawić ziołami. Smakuje o wiele lepiej.

Do maczania najlepsze są sosy majonezowe z koperkiem i czosnkiem. Można też użyć ostrych sosów pomidorowych. Jedno i drogie pasuje :)

DSC_0249

SKŁADNIKI:

– 5 sporych portobello
– ½ szklanki gęstego przecieru pomidorowego
– ½ szklanki tartej bułki lub inne sypkości (patrz w opisie)
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka oregano
– spora szczypta soli i pieprzu
– ½ łyżeczki papryki wędzonej
– 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych

WYKONANIE:

– w misce wymieszać tartą bułkę i przyprawy
– pieczarki pokroić w grube plastry. Maczać w przecierze pomidorowym a następnie obtaczać
– kłaść na papier do pieczenia
– piec 20 minut w 215°C
– podawać z sosami majonezowymi lub pomidorowymi

DSC_0311

DSC_0314

1 Komentarze

  1. ekstra! takich jeszcze nie jadłam, a jako, że uwielbiam pieczarki i grzyby wszelkiego rodzaju to już nie umiem się doczekać aż upiekę te fryty 😀

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany