CZEKOLADOWE CIASTO DAKTYLOWE Z SOCZEWICĄ I KASZĄ JAGLANĄ
weganon 10 marca 2017

DSC_0138

Z czego słynie mój blog? Na 100% z wszelkich słodyczy. Nic nie poradzę, że tak uwielbiam wszelkie słodkości. Każdego dnia przegryzam jakieś ciacha. Czasem jest to prosty deser, czasem porządny kawałek ciasta. Tak wiem. To już uzależnienie :)

Gdy popatrzymy na wypieki tradycyjne i te z kuchni roślinnej, zauważymy pewne różnice. Nie chodzi tu o kształty czy nawet smaki. To składniki wyróżniają te desery. Przeważnie jest mąka. Może być mieszanka bezglutenowa. Coś ciekłego i składniki wiążące. Jakie? Tu właśnie pojawiają się eksperymenty.

Warzywa korzeniowe i bulwy. Kasze i ziarna. Orzechy i suszone owoce. I przede wszystkim strączki. Przyzwyczailiśmy się do fasoli i ewentualnie ciecierzycy. Mało, kto wykorzystuje do wypieków soczewicę. Najlepsza jest zielona i brązowa. Z czerwonej rezygnujemy, bo jest zbyt wodnista po ugotowaniu. Gdy połączymy ją z kaszą jaglaną i daktylami to otrzymamy coś wyjątkowego.

Mocno czekoladowe ciasto pełne białka. Bez cukru a słodkie, bo od daktyli. Bardzo treściwe. Dopełnieniem jest polewa. Nie jest konieczna, ale fajnie współgra smakowo. Nie bójcie się eksperymentować składnikami. W ten sposób też przemycanie różne warzywa. Czasem te, które nie są przez nas lubiane. Szczególnie przez dzieci

DSC_0135

SKŁADNIKI:

Forma o wymiarach 20 na 30 cm wyłożona papierem do pieczenia
Na ciasto:
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

– 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
– 3 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 2 szklanki daktyli
– ½ szklanki dowolnego oleju
– 2,5 szklanki mąki ryżowej
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 2 płaskie łyżeczki sody
– ½ łyżeczki soli
– 3 łyżki kakao
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 czekolada 70% 100 g
– sok i skórka z 1 cytryny
– 3 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek ciepłej wody

Na polewę:
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego

– 1 czekolada 70% 100 g

WYKONANIE:

Ciasto:
– daktyle zalać mlekiem i odstawić aż będą miękkie. Zmiksować wraz z mlekiem, olejem, kaszą i soczewicą na gładko

– len zalać wodą i odstawić na 15 minut. Dodać na zmiksowanych składników
– całość przenieść do garnka i podgrzać aż zacznie parować. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać aż się rozpuści. Dodać sok i skórkę z cytryny
– w misce wymieszać suche składniki. Zamiast mąki ryżowej i ziemniaczanej można dodać orkiszową lub pszenną. Dodać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– masę wylać do formy. Piec 30 minut w 170°C

Masa:
– mleko podgrzać aż zacznie parować. Dodać czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia i wylać na ciasto

DSC_0141

DSC_0155

39 Komentarze

  1. A czy jest szansa zastąpić czymś czekoladę? Chciałam zrobić ciasto 100% bez cukru, a wszystkie czekolady które mam trochę go zawsze mają.
    Pozdrawiam, Ania.

  2. Piekłam 2 razy i dwa razy wyszedł zakalec i nie wiem dlaczego? Za pierwszym razem myślałam że to dlatego że ciepła masę połączyłam z mąkami … Za 2 razem masa była przestudzoną a mąkę dałam orkiszową … Piekłam godzinę bo po pół było surowe …. Ciasto w piekarniku wyglądało na wyrośnięte a po ostygnięciu opadało …. Z drugiej strony skład ciasta przypomina moje pasztety i jest bardzo ciężkie więc osiągnięty efekt wypieczonego pasztetu nie zaskakuje i jest bardzo smaczny także jutro piekę ponownie bo zakalec całej rodzinie i znajomym smakuje … Tylko nie wiem co robię nie tak a naprawdę piekę dużo

  3. Czy można jakoś sensownie zastąpić kaszę jaglaną? Niestety nie mogę jej jeść ze względu na niedoczynność tarczycy …

  4. To nie był zbyt dobry pomysł, żeby robić pierwszy raz ciasto wieczorem, w dodatku z myślą o urodzinach przyjaciółki. Ciasto nie upiekło się i jest nadal surowe, mimo że zwiększyłam temperaturę, a później czas pieczenia. Łącznie ciasto spędziło w piekarniku ponad godzinę, bo przecież takie ciężkie składniki potrzebują większej temperatury lub czasu pieczenia. Drogi Weganonie! Może wiesz co się stało? Chciałabym zrobić jeszcze kiedyś jakieś ciasto lub przepis od Ciebie. Masz ciekawe pomysły i smaki, jednak taka porażka skutecznie zniechęca :(
    Pozdrawiam

  5. Ciasto bardzo sycące i mocno czekoladowe. Składniki bardzo zdrowe, dlatego to bym mój wybór na śniadanie dla mnie i moich dzieci. Do tego był koktajl warzywno-owocowy. No i z takim zapasem witamin i energii można zacząć poniedziałek

  6. Ile trzeba suchej kaszy jaglanej i soczewicy, żeby wyszła szklanka? Czy mąkę ryżową mozna zastąpić inną? Nie wiem czy nazbieram w swoich zapasach 2,5 szklanki. Ale mam gryczaną, jaglaną, kukurydziną, orkiszową jasną i pełnozianristą.

  7. Ciasto wyglada przepysznie :) czy nadaje się ono do przekrojenia, tak aby zrobić na jego podstawie torcik z masą z nerkowca na urodziny Synka, szukam ciekawych inspiracji :)

  8. Super ,czego chcieć więcej …i jeszcze bezglutenowe, na pewno zrobię .Zagladam tu codziennie , proszę o więcej takich przepisów!!!

  9. dzień dobry!
    ciacho wyglada nieziemsko, ale myśli Pan, że udaloby się, gdyby co najmniej jedną szklankę mąki ryżowej zastąpić kokosową? uwielbiam połączenie czekolady z kokosem :) i jesli chciałabym podmienić czymś soczewicę, to musiałby to byc inny strączek? należę niestety do tej paskudnej grupy, której w ciastach z fasolą trąca fasolą… Pewnie to duża kwestia nastawienia, ale cóż poradzić :) zastapienie soczeiwcy jeszcze jedną szklanką kaszy byłoby możliwe?
    pozdrawiam serdecznie i życzę mięłgo dnia !

    1. Spokojnie można użyć kokosowej, ale pewnie trzeba dodać więcej płynu. W cieście nie czuć soczewicy. Skutecznie maskuje to kakao, czekolada i cynamon

  10. ..wygląda fantastycznie!!! ..chętnie bym zjadła taki kawałek:) ..ale że soczewica..? jakoś nie pomyślałam że można i jej użyć.

  11. Gdybym nie była tak leniwa i nie miała dwóch lewych rąk to pewnie bym zrobiła, ale na szczęście niedługo otwiera się VegePaka, sklep, w którym wegańskie ciastka czekoladowe na pewno znajdę!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany