BURGERY BURACZANO-KOMOSOWE
weganon 3 marca 2017

DSC_0088

Dawno nie było burgerów. Może, dlatego że bardziej przerzuciłem się na formę bardziej mielonych. Jednak od czasu do czasu lubię wsadzić coś między buły. To szybka i prosta forma pożywnego posiłku.

Może jestem dziwny, ale lubię takie kotleciory na zimno. Świeże warzywa, majonezowy sos
i chrupiąca bułka. Po takim zestawie nie można być głodnym. Zawsze można zawinąć w folię i zabrać do pracy lub piknik.

Wegańskie burgery mają wiele oblicz. W zasadzie główne składniki to strączki i kasze. Dodatkowo składnik spajający. Mogą być pieczone lub smażone. Glutenowe lub bez glutenu. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja zazwyczaj robię z tego, co mam pod ręką. Tym razem to buraki, komosa z dodatkami. Bardzo aromatyczne i pożywne :)

DSC_0075

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka komosy ryżowej
– 1 średni upieczony w 200 stopniach burak
– 2 szklanki drobno zmielonego słonecznika
– 1 drobno posiekany pączek natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżeczka łagodnego curry
– ½ łyżeczka mielonego kminu
– 1 starty ząbek czosnku

WYKONANIE:

– komosę przepłukać kilka razy wrzątkiem. Przenieść do garnka. Wlać 2 szklanki wody, dodać szczyptę soli. Dotować na małym ogniu pod przykryciem. Do całkowitego wchłonięcia wody (około 15 minut). Wystudzić
– buraka dokładnie zmiksować
– wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem
– formować burgery i układać na papierze do pieczenia
– piec 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu są miękkie, ale po chwili lekko twardnieją

DSC_0090

DSC_0086

7 Komentarze

  1. wcale nie dziwny! no chyba, że oboje jesteśmy, bo tez lubię na zimno 😀 idealne do lunch-boxa i nie tylko :) pyszne połączenie! muszę tylko uzupełnić zapasy słonecznika i robię 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany