TOFURNIK SZARLOTKOWY
weganon 1 lutego 2017

DSC_0086

Na hasło „sernik” z tofu większość reaguje grymasem. Czasem podnosi się brew i wysuwa język z charakterystycznym dźwiękiem :) Wcale się nie dziwię. Bo jeśli ktoś spróbował samego tofu to ten smak pozostaje na długo. Jednak ten sojowy przetwór ma coś charakterystycznego. Przyjmuje smaki tego, z czym się połączy. Już nie wiem, ile razy te grymasy zmieniały wyraz na pełen zadowolenia :)

„Serniki” z tofu popularne pod nazwą tofurniki, to klasyka kuchni roślinnej i nie tylko. Coraz częściej pojawiają się w cukierniach. Przeróżne smaki i kolory. Tofu to nieograniczone możliwości. Możecie przekonać się wpisując w wyszukiwarkę bloga „tofurnik”.

Ten jest z jabłkami. Połączenie serowego smaku z szarlotkowym jest idealne. Kasza jaglana sprawiła, że masa jest aksamitna. Cynamon oczywiście obowiązkowy. W masie i w posypce. Dodatek wanilii też swoje robi.

DSC_0059

SKŁADNIKI:

Na formę o wymiarach 25 cm
Na spód:
– 2 szklanki wiórków kokosowych

– 1 szklanka orzechów włoskich
– 2 łyżeczki cynamonu
– dżem jabłkowy (ilość zależy od gęstości. Ja użyłem 3 łyżki)

Na masę:
– 2 kostki naturalnego tofu po 180 g

– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– skórka i sok z 1 dużej cytryny
– 4 łyżki nierafinowanego cukru pudru lub innego słodzika
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa powyżej 75% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki
– 2 łyżeczki cynamonu
– 4 jabłka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

Spód:
– wszystkie składniki prócz dżemu zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodawać po łyżce dżem. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle

– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć masę. Dokładnie ugnieść

Masa:
– tofu pokruszyć w dłoniach i wraz z kaszą zmiksować blenderem ręcznym lub malakserem na gładko

– dodać sok i skórkę z cytryny oraz stałą, białą część z puszki mleka. Ponownie dokładnie zmiksować
– dodać cukier, cynamon i mąkę. Wymieszać
– jabłka obrać i pokroić w średnią kostkę. Włożyć do masy i wymieszać. Przełożyć całość na spód
– piec godzinę w 170 stopniach. Wyjąć i wystudzić. Przenieść do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie robi się zwarty. Posypać cynamonem i cukrem pudrem

DSC_0083

DSC_0056

DSC_0088

5 Komentarze

  1. Co zamiast wiórek? Mam tylko 0,5 szklanki i nie mam możliwości żeby dokupić. Myślałam o płatkach owsianych trochę zmielonych…

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany