SŁONECZNIKOWE BROWNIE Z MUSEM JABŁKOWYM
weganon 27 lutego 2017

DSC_0146

Czekolada z czekoladą i polana czekoladą. Tak wyobrażam sobie idealny deser dla Weganona :) Na 100% nie mógłbym pracować w fabryce czekolady. Zresztą wszystko w życiu jest możliwe. Gdy byłe dzieckiem, moim marzeniem było jeździć śmieciarką. Śmieci produkuję a prawa jazdy nie posiadam :)

Zjadanie tabliczki czekolady już mnie tak nie jara, jak kiedyś. Teraz uwielbiam czekoladę w ciastach i tartach. Najlepiej intensywnie wytrawną i z dodatkiem soli morskiej. To ona powoduje, że smak czekolady jest jeszcze intensywniejszy. Podobnie działa cynamon, chili i pieprz.

Najbardziej czekoladowe ciasta pieczone to oczywiście brownie. Najlepiej ciągnące i intensywne w smaku. Jakiś czas temu zaobserwowałem, że najlepsze są te w wersji bezglutenowej. Mąki bez glutenu są różne i różnie się zachowują w wypiekach. Z racji nadmiaru słonecznika, postanowiłem go zmielić i użyć. Wymieszałem z mąką kukurydzianą. Spoiwem był mus jabłkowy. Nie jest wyczuwalny w cieście.

Oczywiście konieczna była polewa, ale możecie sobie ją darować. Ja dorzuciłem jeszcze garść groszków czekoladowych. Jak szaleć to szaleć :)

DSC_0129

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki zmielonych na mąkę pestek słonecznika
– 1 szklanka mąki kukurydzianej
– 4 łyżki kakao
– 2 łyżeczki sody
– ½ szklanki nierafinowanego cukru
– 2 łyżeczki cynamonu
– ½ szklanki dowolnego bezsmakowego oleju
– 4 jabłka
– 3 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek ciepłej wody

WYKONANIE:

– piekarnik nagrzać do 170°C. Opcja góra/dół. Formę o wymiarach około 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia
– jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Nie trzeba ich obierać. Dokładnie zmiksować
– len zalać wodą i odstawić na 15 minut. Dodać cukier, olej i jabłka. Dokładnie wymieszać
– w drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Wlać do nich ciekłe i dokładnie wymieszać
– masę przelać do formy. Piec 30 minut. Wystudzić
– można polać rozpuszczoną w ciepłym mleku roślinnym czekoladą

DSC_0133

DSC_0159

DSC_0140

45 Komentarze

  1. Witam, własnie zajadam się tym ciastem, jest WSPANIAŁE – DZIĘKUJĘ za przepis. Zamówiłam już Twoją książkę a zanim przyjdzie wypróbuję inne przepisy bo wszystkie wyglądają kusząco.

  2. ciasto wyszło super, nie miałam bezsmakowego oleju, więc dałam słonecznikowy, zamiast kakao karob, mąka ryżowa i 2 gruszki+2 jabłka. jest bezbłędne, polecam. : )

  3. a zamiast ….dać makę gryczaną? zrobiłam tak z przepisem na ciasteczka z batatow i czerwonej fasoli,uzyłam gryczanej.przepyszne:)

    1. Mąka gryczana jest intensywna w smaku, ale to może być ciekawe połączenie. Często łącze kasze gryczaną z czekoladą

  4. Ciasto jest pycha! Przepis mi się spodobał, bo jak na wegańskie ciasto wyglądał tanio, prosto i przyjemnie 😀 I nie widziałam nigdy wcześniej pomysłu z mieleniem słonecznika na mąkę, więc chciałam spróbować :) Jedyne co, to pomimo takich samych wymiarów formy wyszło mi mniejsze o połowę… 😛 A jak do wegańskiej gorzkiej czekolady dolałam mleka sojowego to oczywiście wszystko się zmieniło w kupę… :) więc zrobiłam swoją polewę z oleju kokosowego, mleka sojowego, cukru i kakao i wyszło bardzo dobrze :) To, co mi się jeszcze podoba to to, że ciasto pozostawia przyjemny świeży smak na języku… to chyba te jabłka z cynamonem, ale głowy nie dam :) Polecam innym!

    1. Mleko trzeba podgrzać, zaczęło parować. Wtedy wyłączamy grzanie, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Nie ma siły by nie wyszło. Nie wolno tej masy podgrzewać no i wszystko zależy też od czekolady. Ja używam tylko 70%

      1. Kurde, pracowałam rok w knajpie i czekoladę na ganache się wrzucało na gorącą kremówkę a tu odwaliłam taką chałę xD W każdym razie nie ma błędu, z którego nie płynie nauka a polewa robiona od zera wyszła pysznie i pewnie lepsza taka niż ze sklepowej czekolady (miałam gorzką, ale nie aż 70%). W każdym razie właśnie jem przedostatni kawałek ciasta, mniam 😉

  5. Sorki wymiary są, po prostu mi umknęły. Jeśli będę używać cukru białego (zwykłego) to ile muszę go dać?

      1. Ja wiem, wszyscy coś zamieniają, że też masz jeszcze cierpliwość.;)
        Ale nie mam ani kukurydzianej ani ryżowej, nie za bardzo lubię. Czymś mogę jeszcze zamienić? Na dzień chłopaka by było;)

  6. Twoja miłość do czekolady nie ma końca, ale.. popieram, popieram! dziś na śniadanie czekoladowy chlebek bananowy i zagryzłam ulubioną gorzką czekoladą 100% <3 ups!
    gdzie udało Ci się zdobyć te czekoladowe płatki/groszki? 😀

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany