MIELONE Z SOCZEWICY, GRZYBÓW I KASZY GRYCZANEJ
weganon 6 lutego 2017

DSC_0101

Kiedy prowadzi się warsztaty kulinarne to zawsze zostaje trochę produktów. Kolejnego dnia wymyśla się, co by tu z nich zrobić. Akurat nie mam z tym problemów, bo mój czerep jest pełen pomysłów :)

Kotlety z soczewicy to moje ulubione. Ten strączek ma idealny smak do takich wytworów. Gdy połączymy go z grzybami, smażoną cebulką i kaszą gryczaną, to mamy coś wyjątkowego. Dla przełamania smaków dodałem czerwoną paprykę i ogórka kiszonego. Świetnie pasują do tego zestawu.

Do tego pieczone paprykowe ziemniaczki i majonezowy sos czosnkowo – koperkowy lub marchewka z groszkiem i puree ziemniaczane. Nieważne, jaki zestaw. Ważne by smakowało, było sycące i dobre :)

DSC_0092

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
– ½ kg pieczarek
– 1 spora cebula
– 1 czerwona papryka
– 2 średnie ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 starty ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– soczewicę ugotować w wodzie do miękkości, odcedzić, wystudzić i zmielić
– kasze ugotować na sypko wg opakowania. Wystudzić
– cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Dusić na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem szczypty soli. Do miękkości i aż odparuje płyn. Wystudzić
– wszystkie składniki przenieść do miski i dokładnie wyrobić rękoma masę. Gdyby była za sucha, można dodać trochę wody
– formować kotlety. Kłaść na papier do pieczenia
– piec 25 minut w 185 stopniach

DSC_0100

DSC_0094

DSC_0099

2 Komentarze

  1. Wszystko co najsmaczniejsze w jednym :) Super kotleciory!
    Na pewno wkrótce zrobię, bo ślinka cieknie od samego patrzenia na nie :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany