WEGAŃSKI KIBBEH I PRZYPRAWA BAHARAT
weganon 31 stycznia 2017

DSC_0063

Na pierwszym miejscu kuchnia polska. Kolejne to arabska i włoska. Moje ulubione. Dające wielkie możliwości smaku, koloru i tekstury. Każda ma do zaoferowania wielkie pokłady kuchni roślinnej.

Kuchnia arabska to przede wszystkim aromatyczne przyprawy solo i w nieprawdopodobnych konfiguracjach. Niektóre mieszanki mają nawet po 30-40 składników. Już niewielki dodatek sprawia, że dania nabierają niepowtarzalnego smaku. Jedną z takich przypraw jest mieszanka Baharat. W każdym z arabskich krajów ma inny skład. Czasem ilościowy innym razem jakościowy. Kilka lat temu dostałem w prezencje pokaźni słoiczek tego cuda. Niestety dobre się skończyło. Poszukiwałem u nas w różnych sklepach, ale niestety nie udało się. Wtedy postanowiłem wykonać własnoręczną mieszankę. Nie jest ona skomplikowana. Wystarczą dobrej, jakości przyprawy. Wymieszać i gotowe.

Baharat często używany jest do potrawy Kibbeh. Spotkacie je w dwóch formach. Płaskiego placka z nadzieniem. Innym razem faszerowanych najczęściej mięsem kotlecików. Masa składa się z kaszy bulgur z dodatkami. Jest smażona w głębokim tłuszczu. Podawane z sosem jogurtowym z miętą lub pomidorowym na ostro. Przyprawa Baharat nadaje charakteru. Koniecznie ją sobie zróbcie i dodawajcie do wielu arabskich dań.

DSC_0071

PRZYPRAWA BAHARAT

SKŁADNIKI:

– 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 łyżki zmielonej papryki słodkiej
– 3 łyżki mielonego kminu
– 2 łyżki mielonej kolendry
– 1 łyżka mielonych goździków
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
                        – 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu                        

WYKONANIE:

– wszystkie składniki wymieszać. Przechowywać w słoiczku. W chłodnym i ciemnym miejscu

DSC_0064

KIBBEH Z PASTĄ Z SOCZEWICY I GRZYBÓW

SKŁADNIKI:
na masę:
                                                – 2 szklanka bulguru                                                 

– 3 łyżeczki przyprawy Baharat
                 – 1 szklank mąki pszennej lub orkiszowej                
– sól do smaku (ok. 2 łyżeczki)
na farsz:
                                                   – ½ kg pieczarek                                                       

– 1 szklanka zielonej soczewicy
                                                  – 1 średnia cebula                                                     
– sól i pieprz do smaku
                               – 1 łyżka przyprawy Baharat                                    
– olej do smażenia
 – 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

WYKONANIE:

– bulgur wsypać do miski. Dodać 2,5 szklanki wrzątku, przykryć i odstawić na 30 minut. Dodać przyprawy oraz mąkę. Następnie wyrobić rękami ciasto, które nie powinno lepić się do rąk. Ostawić na 30 minut do lodówki.
– soczewicę ugotować w wodzie, odcedzić, wystudzić. Grzyby i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać szczyptę soli i usmażyć do miękkości na oleju. Zmielić  soczewice na pastę.  Dodać przyprawy i drobno posiekaną natkę pietruszki.
– wyjąć ciasto z lodówki. Odrywać kawałki wielkości trochę większej od orzecha włoskiego. Za pomocą wilgotnych dłoni spłaszczyć kulkę. Umieścić łyżeczkę farszu i dokładnie zakleić. Nie może być przerw. Inaczej kibbeh podczas smażenia się rozpadnie
– do garnka lub na patelnię wlać olej. Podgrzać i smażyć kibbeh z obu stron na złoto. Ułożyć na ręczniku papierowym. Podawać z dowolnym sosem, kolendrą i granatem

DSC_0078

4 Komentarze

  1. cześć!
    a czy masz sugestię jak upiec takie cudeńka, ile stopni, jak długo i czy termoobieg? tak mniej więcej oczywiście…

  2. Witam,
    Niestety ostatnio dowiedziałam się że choruję na celiakię, wobec tego czy jest możliwość zastąpienia w tym przepisie kaszy bulgur inną kaszą? Np. gryczaną, gdyż kasza jaglana niestety przestała mi ostatnio smakować

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany