Na pierwszym miejscu kuchnia polska. Kolejne to arabska i włoska. Moje ulubione. Dające wielkie możliwości smaku, koloru i tekstury. Każda ma do zaoferowania wielkie pokłady kuchni roślinnej.
Kuchnia arabska to przede wszystkim aromatyczne przyprawy solo i w nieprawdopodobnych konfiguracjach. Niektóre mieszanki mają nawet po 30-40 składników. Już niewielki dodatek sprawia, że dania nabierają niepowtarzalnego smaku. Jedną z takich przypraw jest mieszanka Baharat. W każdym z arabskich krajów ma inny skład. Czasem ilościowy innym razem jakościowy. Kilka lat temu dostałem w prezencje pokaźni słoiczek tego cuda. Niestety dobre się skończyło. Poszukiwałem u nas w różnych sklepach, ale niestety nie udało się. Wtedy postanowiłem wykonać własnoręczną mieszankę. Nie jest ona skomplikowana. Wystarczą dobrej, jakości przyprawy. Wymieszać i gotowe.
Baharat często używany jest do potrawy Kibbeh. Spotkacie je w dwóch formach. Płaskiego placka z nadzieniem. Innym razem faszerowanych najczęściej mięsem kotlecików. Masa składa się z kaszy bulgur z dodatkami. Jest smażona w głębokim tłuszczu. Podawane z sosem jogurtowym z miętą lub pomidorowym na ostro. Przyprawa Baharat nadaje charakteru. Koniecznie ją sobie zróbcie i dodawajcie do wielu arabskich dań.
PRZYPRAWA BAHARAT
SKŁADNIKI:
– 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 łyżki zmielonej papryki słodkiej
– 3 łyżki mielonego kminu
– 2 łyżki mielonej kolendry
– 1 łyżka mielonych goździków
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
WYKONANIE:
– wszystkie składniki wymieszać. Przechowywać w słoiczku. W chłodnym i ciemnym miejscu
KIBBEH Z PASTĄ Z SOCZEWICY I GRZYBÓW
SKŁADNIKI:
na masę:
– 2 szklanka bulguru
– 3 łyżeczki przyprawy Baharat
– 1 szklank mąki pszennej lub orkiszowej
– sól do smaku (ok. 2 łyżeczki)
na farsz:
– ½ kg pieczarek
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1 średnia cebula
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka przyprawy Baharat
– olej do smażenia
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE:
– bulgur wsypać do miski. Dodać 2,5 szklanki wrzątku, przykryć i odstawić na 30 minut. Dodać przyprawy oraz mąkę. Następnie wyrobić rękami ciasto, które nie powinno lepić się do rąk. Ostawić na 30 minut do lodówki.
– soczewicę ugotować w wodzie, odcedzić, wystudzić. Grzyby i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać szczyptę soli i usmażyć do miękkości na oleju. Zmielić soczewice na pastę. Dodać przyprawy i drobno posiekaną natkę pietruszki.
– wyjąć ciasto z lodówki. Odrywać kawałki wielkości trochę większej od orzecha włoskiego. Za pomocą wilgotnych dłoni spłaszczyć kulkę. Umieścić łyżeczkę farszu i dokładnie zakleić. Nie może być przerw. Inaczej kibbeh podczas smażenia się rozpadnie
– do garnka lub na patelnię wlać olej. Podgrzać i smażyć kibbeh z obu stron na złoto. Ułożyć na ręczniku papierowym. Podawać z dowolnym sosem, kolendrą i granatem
cześć!
a czy masz sugestię jak upiec takie cudeńka, ile stopni, jak długo i czy termoobieg? tak mniej więcej oczywiście…
próbowałem piec, ale smak mnie nie zachwycił
Witam,
Niestety ostatnio dowiedziałam się że choruję na celiakię, wobec tego czy jest możliwość zastąpienia w tym przepisie kaszy bulgur inną kaszą? Np. gryczaną, gdyż kasza jaglana niestety przestała mi ostatnio smakować
oczywiście można spróbować, ale to nie będzie już ten smak