WARSZAWSKIE WUZETKI WEGAŃSKIE
weganon 12 stycznia 2017

DSC_0122

Najbardziej warszawskie ciasto to oczywiście wuzetka. Kilka lat temu pojawiła się zygmuntówka, ale jakoś nie widzę by święciła triumfy. Nie dziwię się. W-Ztka powstała na cześć słynnej trasy łączącej wschód i zachód Warszawy razem z Mostem Śląsko – Dąbrowskim. Jak to w czasach PRLu wszystko powstawało w tempie ekspresowym i z 300% normy. By uczcić wybudowanie trasy powstało owe ciastko.

Jak to w filmie Barei „Wuzetka i kawa jest obowiązkowa” i rzeczywiście tak było. Każda cukiernia, bar, kawiarnia czy restauracja miała w swojej ofercie to ciacho. Klasycznie to kakaowy biszkopt przełożony dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną. Górna warstwa to polewa czekoladowa i różyczka z ubitej śmietany.

Wersja roślinna różni się składem biszkoptu i brakiem produktu mlecznego. Tu pojawia się gęste i ubite mleko kokosowe. Czy bardzo różni się smakiem? Niektórzy znajomi powiedzieli, że nie czują różnicy a nawet bardziej im smakuje :)

DSC_0114

SKŁADNIKI:

Na biszkopt:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej

– ½ szklanki kakao
– 1,5 łyżeczki sody
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 bardzo dojrzały banan
– 1,5 szklanki mleka sojowego lub migdałowego
– ¾ szklanki oleju o neutralnym smaku
– 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego

Dodatkowo:
– 1 słoik około 500g dżemu z czarnej porzeczki

– ½ szklanki mocnego naparu z kawy

Na bitą śmietanę:
– 2 puszki mleka kokosowego po 400 g (o zawartości kokosa powyżej 75% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki

– 2-3 łyżki nierafinowanego cukru pudru trzcinowego
– 1 laska wanilii
– sok z połowy cytryny

Na polewę:
– ½ szklanki mleka sojowego

– 1 czekolada 70% 100 g

WYKONANIE:

Biszkopt:
– banana, mleko, cukier i olej dokładnie zmiksować

– w misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i kakao. Wlać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– formę o wymiarach 20 na 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę. Wyrównać wierzch. Piec 45 minut w 180 stopniach (góra/dół, środkowa półka)
– wystudzić i ostrym nożem przeciąć biszkopt na 2 placki
– placki nasączyć naparem z kawy. Dolny placek (ponownie umieścić w formie), nasmarować dżemem porzeczkowym

Śmietanka kokosowa:
– z puszki wyjmujemy tylko biała, stałą część. Przekładamy do miski, dodajemy wanilię, sok z cytryny i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy aż masa ubija się na puszysto

– około 80% masy wykładamy na placek z dżemem. Resztę wkładamy do rękawa cukierniczego i odkładamy
– na śmietankę nakładamy drugi placek. Lekko przyciskamy

Polewa:
– w garnku podgrzać mleko aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia

– masę wylać na górną część ciasta
– odstawić aż masa się zetnie (do lodówki)
– ciasto pokroić na równe kwadraty i na środek każdego wyciskać pozostałą śmietankę kokosową

DSC_0123

DSC_0120

18 Komentarze

  1. Czy robiąc ciasto w tortownicy o średnicy 18 cm i zgodnie z proporcjami zmniejszając ilość składników o połowę, powinnam piec ciasto tak samo długo?

    1. powiem tak. Nie przepadam za pieczeniem w tortownicach, bo często boki są upieczone a środek surowy. Możliwe, że to wina mojego piekarnika. Polecam piec do suchego patyczka, wtedy na 100% będzie upieczone

  2. Czym mozna nasączyć biszkopt poza kawa? I czy bita śmietanka kokosowa może być bez cytryny? Zastąpić ja czymś lub pominąć?

    1. można nasączyć dowolnym likierem, sokiem, herbatą. Sok z cytryny powoduje, że śmietanka nie jest zbyt mdła, ale można ją pominąć

  3. ulubione ciasto dzieciństwa w wegańskiej wersji a ja nie mam piekarnika ;__; mogę przyjść do Ciebie? płacę złotem i wdzięcznością do końca życia 😀

  4. Właśnie odstawiłam ciasto do lodówki. Biszkopt pięknie urósł – nawet trochę za bardzo – musiałam ścinać „górkę” żeby był płaski. Bita śmietana pyszna, nie mogę się doczekać kiedy wyjmę w-ztkę z lodówki. Długo muszę czekać ? :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany