TARTA CZEKOLADOWA Z MUSEM Z PIECZONYCH BURAKÓW
weganon 8 stycznia 2017

dsc_0091

Na wczorajszych warsztatach z bulw i korzeni była wyjątkowa tarta. Pewnie zastanawiacie się, jaka bulwa lub korzeń znalazła się w tym deserze. Nie był to ziemniak ani batat czy marchewka. W czekoladzie zatopił się pieczony burak :)

Połączenie słodkich i ziemistych buraków z czekoladą to już klasyka. Najczęściej w formie intensywnego w smaku brownie lub innych czekoladowych ciast. Wiele osób boi się, że będzie wyczuwalny smak tej bulwy. Spokojnie. Smak jest idealny.

Tym razem nie ma pieczonej słodkości. Czekolada przyjęła mus z pieczonego buraka. Gdy pierwszy raz robiłem tą tartę, miałem pewne wątpliwości. Jaki będzie smak. Czy znacząco przebije się burak i zdominuję masę. Moje odczucia były pozytywne. Pozostały jednak wątpliwości jak przyjmą to uczestnicy warsztatów. Chyba nie było tak źle, bo 2 tarty zniknęły :)

dsc_0083

SKŁADNIKI:

Na formę o wymiarach 28 cm (lub 10 na 30), z wyjmowanym dnem
Na spód:
– 2 szklanki wiórków kokosowych

– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 łyżka kakao
– 3-4 łyżeczki dowolnej gęstej konfitury

Na masę:
– 2 czekolady 70% po 100 g

– 2-3 łyżki nierafinowanego cukru
– 1 szklanka musu z pieczonych buraków (2-3 średnie, najlepiej podłużne buraki upieczone do miękkości w 200 stopniach a następnie zmiksowane)
– ½ szklanki mleka sojowego
– dowolne orzechy grubo posiekane do ozdoby lub owoce (idealne są wiśnie lub jeżyny)
– 1 łyżeczka cynamonu

WYKONANIE:

Spód:
– wszystkie składniki prócz konfitury zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodać konfiturę. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle

– dno i boki formy wylepić masą

Masa:
– mus buraczany przenieść do garnka, dodać mleko i cukier. Podgrzać aż zacznie parować cały czas mieszając

– dodać połamaną czekoladę oraz cynamon i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać na spód
– posypać orzechami lub ułożyć owoce. Wstawić w chłodne miejsce do stężenia czekolady
– wyjąć tarte z formy i dowolnie kroić

dsc_0102

dsc_0086

dsc_0099

7 Komentarze

  1. i jeszcze – jak ten mus przygotować? siedzą te buraki już godzinę w piekarniku i nadal twarde, a thermomixa nie mam. Ręcznym blenderem na mus chyba nie da radę zmiksować?

  2. Czasem robię babkę czekoladową z burakiem i połączenie tych smaków bardzo mi odpowiada. Z chęcią wypróbuje ten przepis.
    Czy składniki na masę buraczano-czekoladową należy podgrzewając blendować czy wystarczy mieszać mikserem?

    1. Buraki muszą być wcześniej dokładnie zmiksowane. Po dodaniu mleka i podgrzaniu a następnie dodaniu czekolady tylko mieszanie łyżka

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany